Logo de la Universitat de València Logo Institut Interuniversitari López Piñero Logo del portal

Seminari: “L'electroxoc a la València de postguerra”

 

CICLE: “La cultura material de la psiquiatria” (Enric Novella ILLP-UV)

Ponent: Javier Balaguer (IILP-UV)

Data: 17 de novembre de 2021 a les 18 hores online

Si entenem com electroxoc l'aplicació d'un corrent elèctric al capdavant d'una persona amb el propòsit d'induir-li un atac epilèptic a aquest efecte de procurar una millora d'alguna malaltia mental, podem dir que aquesta teràpia va tenir el seu origen a Itàlia a l'abril de 1938. La seua difusió per Europa i Amèrica va ser ràpida. A Espanya, no obstant això, els avatars de la Guerra Civil primer, i de la Segona Guerra Mundial a continuació, van dificultar aquesta expansió.
Amb l'escassa informació al seu abast, psiquiatres i tècnics espanyols van fabricar diferents aparells d’electroxoc en diferents ciutats espanyoles, aportant a vegades solucions noves al desenvolupament de l'artefacte.

Basant-nos en els aparells, estudiarem ací l'ocorregut a València: les persones -mèdics i tècnics- que els van fer possibles; l'evolució dels diferents models com a exemple de construcció social de la tecnologia; les controvèrsies que van suscitar; i els diferents significats d'aquesta teràpia, entre altres qüestions.

BIO

Javier Balaguer és estudiant resident com a investigador predoctoral en l'Institut Interuniversitari López Piñero (IILP), on desenvolupa la seua tesi sobre la introducció de la teràpia electroconvulsiva a València a mitjan segle XX, amb una aproximació a la cultura material de la psiquiatria.

Llicenciat en Ciències Biològiques i Màster en Història de la Ciència i Comunicació Científica per la Universitat de València (UV). Durant la realització d'aquest últim va realitzar una estada d'investigació en el Museu Nacional d'Història Natural i de la Ciència de la Universitat de Lisboa. Ha cursat l'Itinerari de Ciència i Tecnologia de la Nau Gran de la UV. Col·labora en la realització de l'inventari d'instruments i aparells científic-metges depositats en l'IILP i la seua publicació en la pàgina web la Comissió d’Instruments Científics (COMIC).

Està particularment interessat en el paper dels objectes com a fonts històriques, així com en la interacció de la tecnologia i de la ciència –i la seua relació entre si– amb la societat.

DURADA: 110 min