Logo de la Universitat de València Logo Institut Interuniversitari López Piñero Logo del portal

Seminario: El dolor de separación: intersecciones discursivas entre el psicoanálisis infantil y la fotografía en Gran Bretaña durante la Segunda Guerra Mundial

 

Seminari impartit per Leticia Fernández-Fontecha (contracte Juan de la Cierva-Formació IILP-UV)

Dimecres 30 de març 2022 a les 18 hores on line

Aquest seminari analitza les interseccions discursives entre la psicoanàlisi infantil i la fotografia a Gran Bretanya durant la Segona Guerra Mundial. L'anàlisi se centrarà en les idees i pràctiques dels psicoanalistes en relació tant amb els efectes dels atacs aeris en els xiquets i el dolor de la separació dels seus pares, com el significat i usos de la fotografia per a la cristal·lització d'aquest pensament. Amb aquest objectiu, s'examinaran fotografies preses per al Ministeri d'Informació britànic durant la Segona Guerra Mundial. A través de la reconstrucció d'aquesta història, el meu objectiu és proporcionar un marc històric per a comprendre les diferents representacions del cos del xiquet amb dolor, així com el domini cultural de certs ideals de la infància.

Leticia Fernández-Fontecha és historiadora de la medicina i escriptora (contracte Juan de la Cierva-Formació). S'ha especialitzat en la història del dolor en la infància a Occident entre els segles XIX i XX, a les quals va dedicar la seua tesi doctoral Childhood, Pain and Emotion: A Modern Medical History (University of Greenwich, 2017). El seu treball recent s'ha centrat en l'experiència de la infància durant la Guerra Civil espanyola i l'impacte de les idees humanitàries en el futur de l'educació a Espanya. És autora del llibre La piel o el cuerpo (Pre-textos, 2018), Premi Unicaja de Poesia. És també editora de ¡Y todavía dibujan! 60 dibujos de niños durante la guerra civil (La uña rota, 2019) i A favor o en contra: Autores británicos y norteamericanos se pronuncian sobre la guerra civil española (La uña rota, 2021). Els seus articles han aparegut en anglès i espanyol en diversos llibres col·lectius (University of Illinois Press; Routledge; Oxford University Press) i en revistes com Ahora, ABC o El Mundo. La seua investigació i escriptura creativa ha sigut secundada per diverses beques (University of Iowa, 2019; University of Greenwich, 2013-2017; Residència d'Estudiants Ajuntament de Madrid, 2011-2012; Fundació Amics del Museu del Prado, 2007-2009). Ha realitzat estades postdoctorals i d'investigació en el Courtauld Institute of Art, Columbia University i Columbia Global Centers (París). En l'actualitat prepara un llibre sobre les polítiques de la maternitat i un llibre sobre la relació entre dolor i exili.

DURADA: 88 min