Logo de la Universitat de València Logo Institut Universitari d'Investigació de Robòtica i Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (IRTIC) Logo del portal

.
.
.
.
.

L’IRTIC participa en un projecte per a detectar les malalties derivades de l'envelliment a través d’IA

  • 4 d’octubre de 2022
Image de la noticia

L'Institut de Robòtica i Tecnologies de la Informació i la Comunicació (IRTIC) participa en el projecte AI4HealthyAging, una solució basada en intel·ligència artificial (IA) que permetrà la detecció precoç i l'actuació ràpida en malalties neurològiques, motores i degeneratives derivades de l'envelliment. El paper de l'institut d'investigació en la iniciativa, formada per un consorci de 15 entitats liderades per Capgemini España, se centra en l'àmbit de la protecció de les dades utilitzades.

La iniciativa s'engloba dins del programa Missions d’R+D en Intel·ligència Artificial 2021 del Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital i forma part de l'agenda Espanya Digital 2025 i de l'Estratègia Nacional d'Intel·ligència Artificial. Serà finançat per la Unió Europea a través dels fons Next Generation EU i compta amb un pressupost de 12,5 milions d'euros.

Mitjançant el sistema intel·ligent es realitzarà un pronòstic primerenc durant el seguiment del pacient amb insuficiència cardíaca i ictus, gràcies al disseny i construcció d'algorismes d’IA. Un dels desafiaments als quals s'enfronta el consorci consisteix en la càrrega de comorbiditat acumulativa i en un maneig clínic complex.

A més, aquest sistema d’IA servirà de suport en la presa de decisions per a pacients d'edat avançada amb insuficiència cardíaca i/o ictus. Altres malalties com la sarcopènia, el Parkinson o la pèrdua d'audició, entre altres, també seran analitzades com a part del projecte.

“La col·laboració entre entitats públiques i privades en l'àmbit de la sanitat és cada vegada més freqüent a l'hora d'aprofitar tot el potencial dels ecosistemes de dades”, destaca el director general de Capgemini Engineering a Espanya, Daniel Iglesias. “La creació d'aquest consorci amb institucions públiques i empreses líders en diversos camps ens submergeix en un viatge apassionant que té com a destinació final ajudar a la població més longeva amb malalties neurològiques, motores i degeneratives, a través de la Intel·ligència Artificial”, assenyala en aquest sentit.

Així mateix, afig Iglesias, “ens sentim molt afortunats per haver sigut el projecte seleccionat amb major finançament. Això demostra el nostre fort posicionament, no sols en el camp de la IA, sinó també com a soci d'enginyeria d’R+D global, innovador i sostenible”.

El consorci, liderat per Capgemini, està format per un total de 15 organismes i entitats representatives del sector industrial i sanitari, entre els quals es troben el Instituto Tecnológico de Aragón, Instituto Cajal (CSIC), Instituto Aragonés de Ciencias de la Salud, Instituto de Investigación Sanitaria Aragón, Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC), Universitat de València, Barcelona Supercomputing Center, Cruz Roja Española, Fundación Andaluza para la Investigación y Gestión del Conocimiento en Otorrinolaringología (FAIGESCO), Bitbrain, Podoactiva, Technaid, INNTEGRA i Starlab.