Actualment les nanopartícules són objecte d'intensa recerca científica, a causa d'una àmplia varietat d'aplicacions potencials en els camps d'electrònica, òptica i biomedicina, entre uns altres.
El Grup de I+D de Nanomaterials (NanoMat) liderat pel Professor Fernando Sapiña, es dedica al disseny, preparació i caracterització de materials de naturalesa química diversa, amb grandària de partícula variable.
NanoMat es troba adscrit a l'Institut de Ciència dels Materials (ICMUV) de la Universitat de València, i compta amb una dilatada experiència en l'àmbit dels nanomaterials amb diverses aplicacions com a catalitzadors, recobriments, conductors iònics, materials durs, etc.
El grup NanoMat ha desenvolupat nombrosos projectes nacionals competitius, i manté col·laboracions habituals amb Instituts Tecnològics (IT) i empreses, la qual cosa permet acostar al mercat els resultats d'investigació obtinguts. Cal destacar, per exemple, les seues habituals col·laboracions amb AIDICO (IT de la Construcció), per al desenvolupament de materials nanoestructurats aplicables al sector de la construcció, amb AIMME (IT Metall-Mecànic), per al desenvolupament de materials nanoestructurats aplicables al sector del metall, i amb ITM (Institut de Tecnologia de Materials de la UPV) i ITC (IT de Ceràmica) per al desenvolupament de recobriments nanoestructurados.
Els resultats de la seua activitat investigadora han donat com resultat la publicació de nombrosos articles científics en revistes de la seua àrea de coneixement com Chemistry of Materials, Journal of Materials Chemistry, Journal of the American Ceramic Society i International Journal of Refractory Metals & Hard Materials, entre unes altres.
D'altra banda, els investigadors de NanoMat participen activament en diversos fòrums científics i tecnològics en l'àrea dels nanomaterials, destacant la seua activitat en la “Xarxa Per a l'Aplicació de Nanotecnologies en Materials i Productes per a la Construcció i l'Hàbitat” (RENAC), formada actualment per Instituts Tecnològics representatius dels sectors implicats i per grups d'investigació pertanyents a diferents Universitats. El grup participa en el desenvolupament de tecnologies que permeten funcionalizar o modificar les superfícies, bé de nanomaterials o de materials convencionals, a nivell nanoscópico amb la finalitat d'afavorir el seu processament o per a dotar-los de propietats interessants des del punt de vista de la seua aplicació industrial.
El grup d'investigació contempla com una prioritat la transferència dels seus resultats al sector productiu, la qual cosa es reflecteix en les seues patents i projectes d'innovació i desenvolupament en col·laboració amb empreses. Més enllà de l'àmbit específic d'investigació en nanomaterias, els investigadors participen en la resolució de problemes industrials concrets en la seua àrea de coneixement. Un exemple seria l'activitat del Professor Rafael Ibañez en diversos projectes innovadors, entre els quals destaca un nou sistema de marcat làser sobre productes alimentosos, sistema patentat que actualment està en explotació per part de l'empresa Laserfood 2007 S.L.
Serveis a empreses i altres entitats:
Assessorament tècnic i consultoria sobre:
-
Desenvolupament, caracterització i/o aplicació de nous materials en qualsevol sector industrial.
Serveis:
- Subministrament de nanomaterials a mesura, amb característiques predeterminades, adaptat a les necessitats de les empreses.
- Caracterització de nanomaterials i altres materials funcionals.
Productes:
- Carburs metàl·lics nanoestructurats que milloren la duresa, per a eines sotmeses a gran desgast. (palesa P200703437).
- Nanocomposites híbrids aplicables com a materials de construcció avançats, amb avantatges propis de materials polimèrics i ceràmics simultàniament. (palesa P200502763).