Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Ciències Odontològiques Logo del portal

El vi negre ajuda a prevenir les càries

Un estudi recentment publicat per l'Institut de Recerca en Ciències de l'Alimentació afirma que el vi negre podria tenir conseqüències molt positives per a les nostres dents

24 de de juny de 2016

Els hàbits alimentosos són un concepte de vital importància per a la majoria de la població. Els experts recomanen una dieta equilibrada que resulte favorable per al nostre cos i les nostres funcions vitals. Molts són els aliments que dels quals se'ns recomana no abusar o evitar costi el que costi, ja que podrien afectar negativament a la nostra salut, però hi ha un que sembla desafiar una mica la norma.

Un estudi recentment publicat per l'Institut de Recerca en Ciències de l'Alimentació (Madrid) afirma que el vi negre podria tenir conseqüències molt positives per a les nostres dents. Més concretament, ajudaria a prevenir les càries.

Segons explica l'article "Red Wine and Oenological Extracts Display Antimicrobial Effects in an Oral Bacteri Biofilm Model", publicat en el Journal of Agricultural and Food Chemistry; el vi negre pot ajudar a disminuir el nombre de bacteris que s'acumulen en la nostra dentadura. Açò ocorre gràcies als polifenols.

Els polifenols són compostos bioactius amb capacitat antioxidant, als quals se'ls han atribuït efectes beneficiosos enfront del desenvolupament de diverses malalties, associades a un augment dels processos d'oxidació cel·lular, coneguts com a estrès oxidatiu – TeInteresa.

Aquests compostos es troben en una àmplia varietat d'aliments naturals, i estan presents també en el vi negre. El que aconsegueixen els polifenols és desaccelerar el creixement de la flora bacteriana que es reté en les nostres dents i genives.

L'estudi dut a terme per l'Institut de Recerca en Ciències de l'Alimentació es van conrear 5 espècies de bacteris associats a diverses malalties bucodentals. Aquestes es van aplicar sobre vi negre amb alcohol, sense alcohol, extracte de llavor de raïm barrejat amb aigua i etanol al 12%. En tots els casos es van donar resultats positius, demostrant que el vi pot resultar molt beneficiós per a la nostra salut bucodental.

Tot, per descomptat, en la seua justa mesura. El consum a l'excés d'aquesta beguda tindria, no solament conseqüències nefastes per al nostre organisme (especialment el nostre fetge), sinó que acabaria per tacar irremeiablement les nostres dents.

L'article es pot llegir íntegrament des d'aquest enllaç.