Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Continguts i Formats Audiovisuals Logo del portal

Aprovada la llei per a la reobertura de la nova RTVV

Aprovada la llei per a la reobertura de la nova RTVV

Dilluns passat es va aprovar en les Corts la proposició de llei sobre la reobertura de l'ens públic valencià. A poc a poc anem coneixent més detalls sobre la possible data de reobertura i el procés de selecció del personal.

10 de de maig de 2016

Si fa poc us informàvem que el Consell ha obert el termini de licitació de continguts per a la nova RTVV, dilluns passat 9 de maig es va aprovar en les Corts valencianes la proposició de llei sobre la reobertura de l'ens públic, que es dirà Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació i que està previst que comence a emetre a la fi de 2016. PSPV-PSOE, Compromís i Podem van votar a favor mentre que Ciutadans es va abstenir i PP va votar en contra de la proposta.

Un Consell Rector format per deu persones serà el màxim òrgan de govern del nou ens. La principal diferència amb l'anterior organisme format quasi íntegrament per parlamentaris del PP, és que els membres d'aquest nou organisme seran designats pels partits polítics, organismes externs i treballadors.

Per la seua banda, el president de la Corporació Valenciana de Mitjans de comunicació serà triat per les Corts a proposta d'un comitè d'experts, per a açò s'obrirà una convocatòria pública dirigida a professionals de la comunicació. També se seguirà el mateix procediment per a designar al director general.

Consell de la Ciutadania i deute

Altre de les novetats de la proposició de llei és la creació d'un Consell de la Ciutadania que assessorarà sobre els continguts i la programació i que estarà capacitat per a emetre un informe mensual no vinculant. Podrà formar part del Consell qualsevol ciutadà de la Comunitat que complisca els següents requisits:

  • Siga major de 16 anys;
  • No ostente càrrec polític algun;
  • No estiga afiliat a cap sindicat;
  • No forme part de la plantilla;
  • No treballe en mitjans de comunicació.

Així mateix, un consell informatiu s'encarregarà de proposar, de forma vinculant, els nomenaments dels directors d'informatius.

Per a no repetir errors del passat, la proposició de llei contempla el cessament dels membres del Consell Rector si l'ens acumula un deute anual d'almenys el 10% de la subvenció pública o si els seus ingressos es redueixen en un 25%. No obstant açò, s'admeten excepcions per “causa justificada”, amb informes del Tribunal de Comptes valencià i amb el vistiplau de la comissió parlamentària.

Selecció de plantilla

Una de les grans qüestions a resoldre concerneix a la contractació de personal. Ara com ara, es desconeix com serà el procediment de selecció, però el comitè d'experts parla d'una plantilla que rondarà els 800 treballadors.

Amb l'apagada de Nou Ràdio i Canal Nou en 2013, els acomiadaments van aconseguir els 1.600. L'expedient d'extinció d'ocupació assenyala que aquests extreballadors tenen prioritat en l'obtenció d'un lloc de treball. Antonio Montiel, diputat en les Corts per Podem, assenyala que la solució “està a mig camí entre la proposta del comitè d'empresa de RTVV i altres idees, com la de la Unió de Periodistes. Es valora l'experiència dels exempleats sobre la base d'acords i lleis però es plantegen concursos que respectaran els principis d'igualtat, transparència i publicitat".

Quant als continguts que emetran tant les dues emissores de radi com els tres canals de televisió figuren les sèries, minisèries i documentals. Es valorarà la qualitat, innovació, difusió de la cultura i llengua valenciana, rendibilitat econòmica i aquells projectes que ajuden a recuperar el sector audiovisual valencià.

Més informació: http://links.uv.es/bLP9ZJg

Etiquetes RTVV , televisió
Publicat per: Pablo Martí Prats