Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Continguts i Formats Audiovisuals Logo del portal

Aquests són els millors curts espanyols segons l'ICAA

Els seleccionats són: 3/105, Bikini, El Corredor, Los Cárpatos, Muebles Aldeguer, Sangre de unicornio, Ser i voltar, Soy tan feliz, Todo un futuro juntos i Viaje a pies.

28 de de gener de 2016

El Instituto de la Cinematografía y de las Artes Visuales (ICAA) ha creat un catàleg amb els millors curtmetratges espanyols del 2015 sota el lema  “Shorts from Spain”. L'objectiu que persegueix aquest organisme és impulsar la difusió i presència en festivals i mercats nacionals i internacionals dels curts més rellevants del sector audiovisual espanyol.

En el comitè designat han participat membres de la Coordinadora del Cortometraje Español, la Asociación de la Industria del Cortometraje i la Plataforma Nuevos Realizadores. Com a requisit principal van valorar les nominacions i premis en festivals nacionals i internacionals com la Seminci de Valladolid, els premis Gaudí, el premi Forqué al millor curtmetratge i els premiats en el festival d'Alcalá d'Henares, entre uns altres.

En aquesta iniciativa pionera s'han seleccionat deu curtmetratges: 3/105, Bikini, El Corredor, Los Cárpatos, Muebles Aldeguer, Sangre de unicornio, Ser i voltar, Soy tan feliç, Todo un futuro juntos i Viaje a pies.

L'ICAA distribuirà aquest catàleg en DVD entre els mercats i festivals internacionals en els quals tinga presència. A més, es realitzaran projeccions en els Instituts Cervantes en l'estranger, les oficines de l'Agencia Estatal para la Cooperación Internacional y el Desarrollo (AECID) i aquelles universitats internacionals on s'impartisquen estudis d'espanyol, així com gires de projeccions en altres països.

La presentació dels curtmetratges  “Shorts from Spain” tindrà lloc del 5 al 13 de febrer coincidint amb el festival internacional de curts de Clermont Ferrand a França.

3/105

“Un riu. Una mort”. Aquesta és l'escarida sinopsi de 3/105, un dels deu curtmetratges espanyols seleccionats per l'ICAA. Dirigit per Avelina Prat i Diego Opazo, aquesta cinta de cinc minuts de durada ha sigut presentada en el Festival Internacional de Cinema de Gijón, SGAE en Corto i la Biennale di Venezia.

Bikini

Finançat a través d'una campanya de crowfunding en Verkami, Bikini: una historia real és un projecte dirigit per Óscar Bernàcer i produït per Nakamura Film. El curt narra la trobada que van mantenir Pedro Zaragoza, alcalde de Benidorm durant l'època franquista, i Francisco Franco. Va ser Zaragoza qui va aconseguir introduir el bikini en les platges espanyoles durant els anys 60 malgrat la negativa de Franco.

Aquesta divertida comèdia en la qual participa l'actor i historietista espanyol Carlos Areces ha comptat amb l'ajuda de diverses institucions com l'Institut Valencià de la Cinematografia i l'Ajuntament de Benidorm. 

El corredor

Caduc Films produeix El corredor, un altre dels curtmetratges seleccionats en el catàleg “Shorts from Spain”. Dirigida per José Luis Montesinos, la seua sinopsi és la següent: “fa anys que el cap va tancar l'empresa i va acomiadar a 300 treballadors. El primer dia que ix a córrer es troba amb un d'ells.”

Los Cárpatos

Los Cárpatos és un curtmetratge dramàtic produït per Tourmalet Films i dirigit per Daniel Remón. La trama de Los Cárpatos  gira entorn d'una conversa que mantenen Carolina i la seua germana Susana quan tornen a casa després d'una nit de festa. Susana, mestressa de casa cuarentona, casada i amb dos fills, li confessa que té intenció d'escapolir-se amb un altre home.