Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Continguts i Formats Audiovisuals Logo del portal

Cinema per a tots amb Whatscine i Cine Accesible

Whatscine i Cinema Accessible són dues iniciatives desenvolupades per institucions privades i universitats espanyoles que promouen l'accés a la cultura en condicions d'igualtat.
 

7 de de gener de 2016

Poder gaudir d'un contingut audiovisual com qualsevol altra persona. Aquest és l'objectiu de Whatscine i Cine Accesible, dues iniciatives made in Spain destinades a fer accessible el cinema a les persones que pateixen algun tipus de discapacitat sensorial.

Durant aquestes últimes festes hem conegut el projecte Whatscine, de Movistar, que per a la campanya de Nadal va projectar en 500 sales del nostre país el primer anunci accessible per a cinema.

Whatscine és una tecnologia desenvolupada en col·laboració amb la Universidad Carlos III de Madrid que inclou els tres elements principals d'accessibilitat: audiodescripció, subtítols i llengua de signes. D'aquesta forma, les persones sordes poden veure en el seu dispositiu els subtítols o la imatge d'un intèrpret de LSE sincronitzada amb els diàlegs de la pel·lícula, i les persones cegues poden escoltar l'audiodescripción de la pel·lícula a través d'uns auriculars connectats al seu smartphone o tablet sense interferir amb el so de la sala, per la qual cosa no molesten a la resta d'espectadors.

Aquesta aplicació és compatible amb Android i IOS i per a poder gaudir d'ella, únicament és necessari descarregar-la de forma gratuïta i instal·lar-la en el dispositiu corresponent. Una vegada dins del cinema, l'usuari es connecta a la xarxa wifi de la sala i ja pot fer ús d'aquesta eina. Whatscine també és compatible amb formats DVD i Bluray.

En el cas dels espectadors amb discapacitat auditiva hauran de fer-se prèviament amb les ulleres Epson Moverio BT-100, ja que les sales no disposen d'aquest article. Entre les seues principals característiques destaquen les següents:

  • Visor portátil transparente
  • Navegación por Internet
  • Compatible con contenidos MP3, MPEG 4 y 3D side-by-side
  • Tarjeta SD 4GB incluida, ampliable hasta 32 GB
  • Fácil de utilizar
  • Menú intuitivo de navegación inteligente

Així mateix, per a poder instal·lar el sistema Whatscine en un ordinador és necessari complir amb els següents requisits tècnics:

  • Processador Intel Core i5 o superior
  • Targeta gràfica: Intel HD Graphics o superior
  • Memòria RAM: 4GB o superior

La tecnologia Whatscine és ampliable a altres disciplines, com els videojocs, la comunicació, l'arquitectura i l'educació. De moment, aquesta aplicació també està disponible per al catàleg de pel·lícules de Movistar i en la plataforma de vídeo sota demanda, Yomvi.

D'altra banda, la Fundación Orange i Navarra de Cine, en col·laboració amb la Universidad de Deusto, han engegat el projecte Cine Accesible, per a açò han desenvolupat la tecnologia ACCEplay, que permet projectar els subtítols de colors i emetre l'audiodescripción sincronitzant-los amb la pel·lícula alhora que aquesta es projecta en la pantalla de cinema convencional.

Les persones amb discapacitat auditiva compten amb una pantalla addicional, col·locada sota la pantalla principal, en la qual podran llegir els subtítols amb codis de colors. Els subtítols mostren els diàlegs de la pel·lícula i assignen a cada personatge principal un color segons un codi. A més dels diàlegs, la pantalla inclou especificacions de sons, colps, crits, música, etc.

Les persones amb discapacitat visual poden sol·licitar a l'entrada de la sala uns auriculars sense fils que els permetrà seguir l'audiodescripció, una locució sincronitzada que dóna la informació de tot allò que succeeix en pantalla i que tinga rellevància per a la correcta comprensió de la pel·lícula traduït a paraules.

A Espanya; Bilbao, Palma de Mallorca, Pamplona, València i Zaragoza compten amb sales permanents en les quals s'exhibeixen pel·lícules adaptades per a les persones amb algun tipus de discapacitat. A València, la sala 6 dels Cinemes Lys de València ofereix aquest tipus de servei.

Etiquetes audiovisual , cinema