Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Continguts i Formats Audiovisuals Logo del portal

Finança el teu projecte amb les ajudes estatals

El Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, a través de l'Institut de la Cinematografia i de les Arts Audiovisuals, convoca tots els anys ajudes al finançament de curtmetratges i llargmetratges. Ací teniu algunes. 

30 de de novembre de 2015

Val, tinc el guió, els actors i tot l'equip necessari per a començar a rodar el meu curtmetratge, però, com ho finance? Evidentment, pagar la producció d'un contingut audiovisual no està a l'abast de quasi cap particular, per açò, en aquest post us detallem algunes ajudes al finançament que ofereix el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport.

A nivell estatal, la principal via per a amortitzar tota producció audiovisual és l'Institut de la Cinematografia i de les Arts Audiovisuals (ICAA), un organisme depenent de la Secretaria d'Estat de Cultura que s'encarrega d'elaborar les polítiques de suport al sector cinematogràfic i a la producció audiovisual. Entre les seues múltiples funcions destaquen la recuperació, restauració, conservació i recerca del patrimoni cinematogràfic; i el foment i producció de les activitats cinematogràfiques i audiovisuals espanyoles en les seues tres grans eixos: producció, distribució i exhibició. Avui ens ocupem d'aquest segon apartat.

Institut de Crèdit Oficial

Cada any, l'ICAA signa un conveni amb l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) per a l'establiment d'una línia de finançament per a la producció cinematogràfica. És un préstec i l'ajuda consisteix a reduir els seus interessos. Algunes de les condicions per a obtenir aquestes ajudes són les següents:

  • Inscriure a l'empresa en el Registre Administratiu d'empreses Cinematogràfiques
  • Començar el rodatge en els sis mesos següents a la concessió de l'ajuda
  • Presentar la documentació necessària: memòria del projecte, pressupost, pla financer, pla de treball, etc.
  • Més condicions

Ajuda a l'amortització de llargmetratges

  • Composició equilibrada entre homes i dones en les responsabilitats del projecte
  • Que el llargmetratge no s'haja comercialitzat amb anterioritat
  • Més condicions

Ajuda per a la participació de pel·lícules espanyols en festivals

  • Detallar les despeses totals per la participació de la pel·lícula en el festival
  • Especificar si es tracta d'una coproducció internacional o si participen diverses productores espanyoles. En tots dos casos, assenyalar quin és el percentatge de participació de cadascuna
  • Presentar un pla de promoció o la memòria de la campanya realitzada
  • Més condicions

Ajuda per a l'organització de festivals i certàmens cinematogràfics a Espanya

  • Presentar un informe sobre el pressupost total del festival o certamen
  • Memòria d'activitats de l'entitat o currículum de la persona física, promotora del festival o certamen en l'àmbit cinematogràfic
  • Més condicions

Ajuda a la producció de curtmetratges sobre projecte

  • La durada de la producció audiovisual ha de ser inferior a 60 minuts
  • Es considerarà com “productora independent” sempre que no depenga d'un prestador de serveis de comunicació/difusió audiovisual ni d'un titular de canal de televisió privat
  • Tota la documentació s'ha de presentar via telemàtica, excepte la sol·licitud. El suport paper està prohibit per a la resta de tràmits
  • Inici de rodatge: 2 mesos des de la data de percepció de la subvenció i 4 mesos si és pel·lícula d'animació
  • Més condicions

Les ajudes de l'ICAA en matèria de finançament a la producció audiovisual també s'estenen als curtmetratges realitzats, la producció de llargmetratges sobre projecte i la distribució de pel·lícules de llargmetratge i conjunts de curtmetratges espanyols, comunitaris i iberoamericans.

Projectes guanyadors finançats per l'ICAA

A continuació us incloem algunes de les pel·lícules espanyoles triumfadores en les passades edicions dels Premis Goya que van ser finançades per l'ICAA:

Las brujas de Zugarramurdi. Finançada en el 2013. Va aconseguir 8 Goyas: millor actriu de repartiment (Terele Pávez), millor muntatge, millor direcció artística, millor adreça de producció, millor disseny de vestuari, millor so, millor maquillatge i perruquería i millors efectes especials

Vivir es fácil con los ojos cerrados. Finançada en el 2012. Va obtenir 6 Goyas: millor pel·lícula, director i guió (David Trueba), actor protagonista (Javier Càmera), actriu revelació (Natalia de Molina) i música (Pat Metheny).

Caníbal. Finançada en el 2010 (ajuda al desenvolupament de projectes de llargmetratge), 2012 (ajuda a la producció de llargmetratge sobre projecte) i 2013 (ajuda a la participació de pel·lícules espanyoles en festivals). Es va fer amb el Goya a la millor fotografia.