Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Continguts i Formats Audiovisuals Logo del portal

Se senten representades les dones amb els estereotips que apareixen al cinema?

Chicas Malas

Una recent investigació duta a terme per experts del Regne Unit i els Estats Units revela que els estereotips amb què les dones apareixen en cinema i televisió allunyen cada vegada més al públic femení de consumir els productes audiovisuals.

6 de de març de 2017

Dones encasellades en papers de ximples, atractives i, de vegades, males. Aquest és un perfil de personatge femení més o menys recurrent que apareix tant a la xicoteta com a la gran pantalla i que ara ha suscitat el rebuig de gran part de població femenina en no reconèixer-se en els estereotips que el cinema i la televisió ens venen. Ho ha revelat recentment un estudi elaborat als Estats Units i Regne Unit per Geena David Institute on Gender in Media que posa en relleu la urgent necessitat de reinventar i construir altres estereotips de gènere que no perjudiquen a la societat.

Els resultats de l'informe són reveladors. El 79% de les nord-americanes i el 73% de les britàniques van indicar estar saturades de trobar a la pantalla dones encasellades en els papers d'atractives i ximples,com podria ser el cas del film Chicas malas (2004). Aquesta comèdia adolescent que va gaudir de certa popularitat va construir el seu relat prescindint de la sororitat, és a dir, de l'aposta per la solidaritat entre dones, i ho va fer a partir de la idea de rivalitat entre elles (sempre o gairebé sempre xiques guapes i poc intel·ligents), que competeixen per destacar fonamentalment en bellesa, amb el principal objectiu d'atraure un home.

Els nocius estereotips reproduïts fins a la sacietat en els mitjans han conduït al fet que, segons l'informe del Geena David Institute on Gender in Media, el 85% de les dones senten que sèries i pel·lícules retraten als personatges femenins de manera injusta i allunyada a la realitat. Per això, el 66% de les dones va confessar haver deixat de consumir certs productes audiovisuals per la imatge que aquests traslladaven d'elles

En aquesta línia, 8 de cada 10 dones van expressar el seu desig que el cinema i les sèries potencien més en els personatges femenins els seus èxits vitals o professionals per davant de la seua bellesa o estil, cosa que segueix passant en no poques ocasions.

El 85% de les dones senten que les sèries i les pel·lícules retraten els personatges femenins amb estereotips nocius per a la societat i de manera injusta i allunyada de la realitat

Bretxa salarial

Les conclusions del mateix estudi assenyalen que el 71% de les dones van indicar que si apareixen més dones en llocs directius a la gran pantalla seria més fàcil que la població femenina accedira a aquests càrrecs en el món real. I en aquesta línia, gairebé el 90% d'elles va demanar igualtat salarial per a les actrius de Hollywood, una reclamació que a poc a poc s'ha colat a l'agenda mediàtica.

Algunes de les actrius nacionals i internacionals més prestigioses, com Paula Echevarría en els últims Premios Feroz o Patricia Arquette en los Oscar 2015, van aprofitar l'impacte de les grans festes del cinema per expressar aquestes reclamacions i fer un pas endavant en la lluita contra la desigualtat.