Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Continguts i Formats Audiovisuals Logo del portal

Vuit curtmetratges en favor de la igualtat de gènere

Per a commemorar el Dia Internacional de la Dona el pròxim 8 de març, la Filmoteca de València projectarà quatre curtmetratges sobre la desigualtat de gènere i la violència masclista.

7 de de març de 2016

Amb motiu del Dia Internacional de la Dona, la Filmoteca de València acollirà dimarts que ve Vuit metratges: curtmetratges a debat entorn al 8 de març, una activitat lúdica que proposa als espectadors reflexionar sobre les diferents barreres socials, familiars i professionals a les quals s'enfronta una dona en la societat.

La programació inclou quatre curtmetratges que aborden temes com la violència masclista, el sexisme en el llenguatge, els rols de gènere i el masclisme associat a les noves tecnologies, com el control que s'exerceix sobre la parella en les xarxes socials. Les sinopsis són les següents:

‘Diana en la red’ (Cristina Linares). Diana entra en la seua Facebook tots els dies per a actualitzar el seu estat. El seu timeline ens anirà mostrant com canvia la seua situació quan Rocky entra en la seua vida. Al mateix temps, el seu col·lega Sebastián ens ensenyarà a través de les seues fotografies la cara menys amable de les relacions familiars.

‘Superhéroes’ (Natxo Alapont i Abdelatif Hwidar). Carmen és una farmacèutica d'hospital i açò implica que a voltes ha de fer guàrdies. Avui li ha tocat una guàrdia i no podrà portar al seu fill al cinema deixant-ho a casa amb el seu pare i amb un empipament monumental. L'emprenyament es dilueix quan comprèn que “tot gran poder comporta una gran responsabilitat”.

‘Hechos son amores’ (Carlos Crespo). La celebració de l'aniversari d'Ana serveix de marc per a narrar els diferents conflictes de parella i com els afronten.

‘Se dice poeta’ (Sofia Castañón). En aquest documental 21 autores analitzen el paper del llenguatge com a font de discriminació i la falta de visibilitat de la dona creadora en l'art.

Els curtmetratges es projectaran en la Sala Luis García Berlanga de l'Edifici Rialto a partir de les 10h. L'entrada és gratuïta fins a completar aforament però és necessari inscriure's abans en losada_carkun@gva.es o cridant al 963539308. Aquesta iniciativa ha sigut organitzada per la Generalitat Valenciana, CulturArts-IVAC i MakinAcción; i compta amb la col·laboració de Curts per la igualtat.

Dones en l'audiovisual

Un estudi publicat per la Universitat del Sud de Califòrnia després d'analitzar 109 pel·lícules i 306 sèries conclou que “Hollywood és un club d'homes blancs heterosexuals”. En la indústria nord-americana del cinema les dones representen un terç dels personatges amb diàleg. Així mateix, menys del 30% pertanyen a minories ètniques o racials i solament un 2% són lesbianes, gais, bisexuales o transexuales.

Hollywood és un club d'homes blancs i heterosexuals

A Espanya, tan sol un 8% de les pel·lícules són dirigides per dones. Quant al guió i la producció, les pel·lícules amb participació femenina no aconsegueixen el 20%. Per a intentar revertir aquesta situació, són diverses les associacions feministes espanyoles especialitzades en empoderar a la dona perquè s'incorpore a la indústria audiovisual. CIM, la Asociación de Mujeres Cineastas y de Medios Audiovisuales, reuneix a 200 dones professionals que fomenten la presència equitativa de la dona en l'audiovisual per a contribuir a crear una societat més igualitària i diversa. Per a açò, es plantegen els següents objectius:

  • Defensar la igualtat d'oportunitats en l'accés als llocs d'adreça i decisió dels mitjans audiovisuals.
  • Promoure una imatge no esbiaixada i més real de la dona en els mitjans audiovisuals.
  • Promoure la presència paritària de dones en totes les àrees públiques relacionades amb els mitjans audiovisuals.
Etiquetes curtmetratges
Publicat per: Pablo Martí Prats