Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Dret i Violència de Gènere Logo del portal

Maltractament singular, article 153 del Codi Penal

Analitzem el maltractament singular, arreplegat en l'article 153 del Codi Penal, que castiga determinades conductes que en altres ocasions solament serien sancionades com a faltes de lesions

29 de de juny de 2016

En aquest article del Codi Penal, a més de la salut i la integritat física i psíquica de la víctima, es protegeix la violència de gènere en el denominat com a “violència domèstica”. És a dir, es protegeix a la víctima en la convivència amb el seu maltractador. Segons el Tribunal Suprem el maltractament familiar és “la situació de domini i poder d'una persona sobre la seua parella i els menors convivientes", per la qual cosa l'article 153 ha de "protegir a les persones físicament més febles enfront de les agressions dels membres més forts de la família".

A més, la llei 1/2004 (de la qual et parlem ací) de Mesures de Protecció Integral contra els Actes de Violència de Gènere, especifica que "els actes de violència que exerceix l'home sobre la dona en ocasió d'una relació afectiva de parella constitueixen actes de poder i superioritat enfront d'ella, amb independència de quin siga la motivació o la intencionalitat de l'agressor". Aquesta especificació fa que el Codi Penal establisca càstigs concrets per a la violència de gènere, diferenciant-la així de delictes de lesions comuns. Pel que veiem, l'article 153 va un pas més enllà de l'article 148.

Les penes que l'article 153 especifica se centren en “quan l'ofesa siga o haja sigut esposa, o dona que estiga o haja estat lligada a ell per una anàloga relació d'afectivitat àdhuc sense convivència, o persona especialment vulnerable que convisca amb l'autor” la pena de presó serà de sis mesos a un any o treballs en benefici de la comunitat fins a de vuitanta dies. Si aquesta violència és exercida contra un menor o una persona amb discapacitat que necessita especial protecció, es pot arribar a la “inhabilitació per a l'exercici de la pàtria potestat, tutela, curatela, guarda o acolliment fins a cinc anys”.

L'article 153 del Codi Penal, que castiga determinades conductes que en altres ocasions solament serien sancionades com a faltes de lesions

La pena serà major si el delicte es comet en presència de menors, s'utilitzen armes o si té lloc en el domicili comú o en el de la víctima. També inclou una pena més greu si es trenca una mesura cautelar com pot ser una ordre d'allunyament de la víctima.

En conclusió, l'article 153 del Codi Penal planteja les penes de “violència domèstica” i les agreuja quan aquesta violència ocorre en el domicili familiar, en el de la víctima, en presència de menors o si s'infringeix una ordre d'allunyament. L'article 148 especifica les penes de lesions i aquest article especifica les penes que comporta la violència domèstica, separant-la així de les faltes de lesions que es poden aplicar en qualsevol altre cas.