Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Enginyeria Ambiental Logo del portal

Com reduir la brutícia de les membranes en les plantes de tractament de residus?

  • 16 de setembre de 2016
Image de la noticia

El Grup de Química i Microbiologia de l'Aigua de l'Institut d'Enginyeria de l'Aigua i Medi ambient de la Universitat Politècnica de València (IIAMA-UPV) participa en un estudi que pretén reduir la brutícia de les membranes en els sistemes de biorreactores de membrana (MBR) en el tractament de lixiviats.

El projecte que té com a títol, “Estudi integral dels sistemes MBR en el tractament de lixiviados per optimitzar el procés i resoldre problemes de foaming de membranes” i està finançat per URBASER. En ell també participen l'Institut de Seguretat Industrial i Mediambiental (ISIRYM) de la UPV i el departament de Microbiologia III de la Universitat Complutense de Madrid.

D'aquesta forma, i amb l'objectiu de determinar què ocorre quan l'efluent dels reactors biològics passa a través de les membranes, s'han estudiat dues MBR procedents del tractament de lixiviados.

Per a això, s'ha dut a terme una anàlisi metagenòmic del fang actiu, el qual ha permès estudiar la comunitat bacteriana i relacionar-la amb les variables fisicoquímiques i operacionals en les plantes, tal com explica el Dr. José Luis Alonso, investigador principal del projecte per part del IIAMA: “S'ha investigat la dinàmica poblacional de la comunitat bacteriana en aquests reactors, com interaccionen els microorganismes entre si i quin paper juguen les substàncies polimèriques extracel·lulars (EPS) i els productes solubles microbians (SMP) en el bioensuciamiento de les membranes".

En aquest sentit, per comprendre com s'interrelacionen aquestes variables i evitar la colmatació de les membranes, es va a desenvolupar un estudi multivariant avançat per establir quines variables físic-químiques, biològiques i operacionals afavoreixen el bioembrutament i establir les accions necessàries que limiten la colmatación de les membranes , ja que “la neteja de les membranes amb sistemes físics o tractament amb clor encareix el procés”, sosté el membre de l'institut valencià.

> Primers resultats

Per ara, els resultats obtinguts determinen que la causa del bioembrutament és l'elevat contingut en EPS provocat per les altes concentracions de sòlids inerts que entren en l'afluent durant el tractament.

Per això, en aquests moments es troben desenvolupant una metodologia que permeta mitigar el problema, tal com explica l'investigador de la UPV. “Estem determinant al costat de la Universitat Complutense de Madrid, com els bacteris quorum quenching poden eliminar l'embrutament mitjançant la molècula que generen. De fet, ara s'estan realitzant els assajos a València en la planta pilot del ISIRYM amb els bacteris aïllats en la UCM amb activitat quorum quenching”.

En aquest sentit, el Dr. José Luis Alonso ha volgut destacar la importància del projecte, perquè “només hi ha un grup d'investigadors coreans que haja realitzat un estudi d'aquestes dimensions sobre el control del ensuciamiento de les membranes amb bacteris amb activitat quorum quenching”.