University of Valencia logo Logo Master's Degree in Environmental and Territorial Management Techniques Logo del portal

Participem en la III Ed. del programa Shadowing de la Universitat de València

  • Jaime Escribano Pizarro
  • December 11st, 2023
Mar Ortega

Tres dels estudiants del curs actual 23-24 s'han beneficiat d'un programa específic i a la carta, de mentorització per a la millora de la seua inserció professional i/o desenvolupament de carrera laboral

 

El passat 30 de novembre va finalitzar la III ed. del programa Shadowing de la Universitat de València en el qual, un any més i des del seu inici, el nostre Màster ha participat amb diferents estudiants. Este programa està organitzat i promogut pel servici d'ocupació de la Universitat de València (UVempleo) (@uvocupacio), del Vicerectorat de Formació Permanent, Transformació Docent i Ocupació, en col·laboració amb el Banc Santander (@santander_es).

En concret, tres han sigut els alumnes que s'han inscrit en la present edició: Luís Adrián Girón, Luís Jorge Hernández, i Raúl de la Barrera.

El programa Shadowing es planteja com un programa de mentorització, procés mitjançant el qual una persona amb més experiència (el/la mentor o mentora) guia i ajuda a una altra (mentee) en el seu desenvolupament professional i personal. Després, l'objectiu últim del programa és que els/les mentors i mentores, orienten, guien i aconsellen als  nostres estudiants en la seua inserció professional i/o desenvolupament de carrera, a través de la transferència d'experiències, coneixements i vivències personals i/o professionals viscudes durant la seua trajectòria laboral.

Durant este curs el nostre Màster ha comptat amb la participació com a mentors de:

  • Mireia Martínez (Directora del Dpt. Control de Projectes i Coordinadora de projectes tècnics d'SM, Sistemes Mediambientals SL), que ens ha acompanyat durant las tres edicions desenvolupades.
  • Tomás Royo (Sènior Project Manager ABO Wind España S.A.U.), mentor durant les dues últimes.
  • I Ignacio Díez (Professor Ajt. Dr. del Dpt. d'Urbanisme -àrea d'Urbanística i Ordenació del Territori- de la Universitat Politècnica de València, i coordinador-fundador de “CERCLE Territori, Paisatge i Arquitectura”), que s'ha incorporat en esta última edició.

Així, mentre que Mireia ha mentorat al nostre alumne Raúl de la Barrera, Ignacio Díez ha fet el propi amb Luís Jorge Hernández i Prendre Royo ha guiat a Luís Adrián Girón.

A grans trets, els aspectes que s'han tractat en la mentoria els participants del nostre Màster han sigut els següents:

  • Explicació sobre el sector de treball del mentor, la seua experiència després d'acabar d'estudiar i com va arribar a la posició que ocupa. Perfils i xarxes professionals (Linkedin, Infojobs, etc), metacercadors d'ocupació, etc.
  • Aspectes com la preparació del currículum i orientació a eixides laborals, passant per diferents àrees d'interés relacionades amb els estudis del màster i les seues eixides professionals. A més, dubtes relacionats amb les relacions laborals i el pas de la vida acadèmica a la laboral i els seus modes d'afrontar-lo de la millor manera.
  • Orientació en servicis i productes de consultoria especialitzada en matèria de plans de sostenibilitat en destinacions turístiques i/o plans d'adaptació al canvi climàtic, com abordar-los i donar-los abast.

Els aspectes positius destacats per part dels participants del nostre Màster fan referència a:

  • El interés del meu mentor en ajudar-me resolent tots els meus dubtes plantejats, explicar-me la seua experiència personal, etc.
  • L'organització sobre els temes a tractar, l'adequació del llenguatge a un més senzill per a poder entendre sobre els temes tractats.
  • El mentor va ser molt receptiu i obert a les respostes plantejades.
  • Obtindre contactes i recomanacions per a sol·licitar servicis de consultoria ambiental per a destinació turística, etc.

En general, en esta III ed. del programa Shadonwing el nombre de participants ha passat a ser un 359 % superior respecte al nombre de participants de l'anterior edició del programa, havent-hi un total de 133 participants (90 de màster oficial i 43 de grau universitari) i més de 100 mentors i mentores, professionals en actiu que provenen de totes les branques formatives: enginyeria, ciències, ciències socials i jurídiques, ciències de la salut i arts i humanitats.

Respecte als mentorats i mentorades:

  • El 96 %, indiquen estar satisfets i satisfetes amb la sessió de mentoria rebuda.
  • El 94 % considera que la mentoria li ha proporcionat eines, recursos i orientació que puga millorar la seua inserció professional i/o desenvolupament de carrera.
  • El 95,6 % recomana el programa a futurs estudiants.

En una escala d'1 sobre 5, sent 1 (molt insatisfet/a) i 5 (molt satisfet/a), amb una valoració mitjana 4,6 els i les participants consideren que:

  • Las sessions han contribuït a la presa de decisions respecte de la seua carrera professional.
  • Participar en la mentoria els pot ajudar en el seu futur professional
  • Hi ha hagut una adequada cassació del mentor i mentora a les seues preferències i necessitats.
  • El nivell de compromís/interés, el suport i atenció rebuda del seu mentor o mentora ha sigut l'adequat.