University of Valencia logo Logo Master's Degree in Environmental and Territorial Management Techniques Logo del portal

TALLER DINÀMIQUES ACTIVES D'INSERCIÓ LABORAL: (EM)PREN LA TEUA IDEA, SUPERA LA SELECCIÓ I FIRMA CONTRACTES

  • Jaime Escribano Pizarro
  • March 1st, 2024
Foro Ocupació

El 22 de febrer realitzem el nostre taller d'ocupabilitat en el marc del Fòrum d'Ocupació de la Facultat de Geografia i Història, amb la participació de diversos professionals que ens van aconsellar sobre com accedir al mercat laboral i consolidar-se en este

 

Gràcies al Fòrum d'Ocupació de la Facultat de Geografia i Història, organitzat pel servici de UVOupació i el Vicedeganat de Qualitat, Innovació Educativa i Relacions Internacionals d'esta, vam organitzar dijous passat 22 de febrer un taller sobre ocupabilitat i inserció laboral. Un taller que s'integra en les activitats complementàries de la matèria obligatòria de Pràctiques Externes, i que suposa una formació altament demanda pels nostres estudiants.

En esta ocasió, i com a ampliació del realitzat en cursos anteriors, optem per dissenyar una jornada formativa centrada en tres aspectes clau del procés d'inserció laboral:

  1. D'una banda, cóm despertar la creativitat per a l'emprenedoria i aprofitar els múltiples recursos que per a emprendre (i treballar per compte propi) oferix la Universitat de València a través del servici de UVEmpren.
  2. D'altra banda, com una altra alternativa d'inserció laboral, es van abordar diferents tècniques i tàctiques per a preparar i superar els processos de selecció de personal que organitzen habitualment els principals ocupadors en matèria de medi ambient i gestió territorial.
  3. I, finalment, vam atendre la qüestió de cóm generar i mantindre una cartera de clients pròpia, amb la qual contribuir al creixement professional tant a títol individual com col·lectiu (en cas d'integrar-nos en una empresa i treballar així per compte d'altre).

Per a desenvolupar este taller comptem amb l'ajuda de diversos companys de l'àmbit de l'emprenedoria, de l'orientació laboral, i del món professional dedicat a la consultoria mediambiental, els SIG, les energies renovables, l'urbanisme, els processos de renaturalització, etc. Així, ens van acompanyar:

 

Primera part: despertant la creativitat per a emprendre

L'inici del taller es va centrar en el procés d'emprenedoria: com explorar i explotar les nostres idees i transformar-les en una activitat econòmica. La proposta va ser desenvolupada per Rafa García i ens va ocupar la primera hora i quart (de 16h15 a 17h30). Després d'una breu presentació del programa UVEmpren Start UP PIME i del Laboratori d'Autoocupació i Innovació disponible en la Facultat de Geografia i Història (InnoLab HIS.ART.GEO.DOC), Rafa va guiar als assistents cap a una dinàmica grupal a partir d'un treball previ a esta jornada. En este, cada participant, de manera individual o en grups de fins a tres persones, van desenvolupar la seua creativitat cap a l'emprenedoria a través del “kit de ferramentes d'emprenedoria” del servici de UVEmpren. Estos van elaborar una proposta d'activitat professional mitjançant un mapa conceptual. A partir d'este mapa, Rafa va generar tota una dinàmica interactiva summament atractiva, enriquidora i profitosa, tal com ens van manifestar els assistents en el seu feedback final:

“va ser interessant la xarrada sobre emprenedoria dels mapes conceptuals ja que animava a continuar participant en el projecte i a més es van posar en comú diferents idees dels propis alumnes” (Mar García).

“L'activitat de UVEmpren és una cosa molt útil per a tot l'estudiantat, molt interessant conéixer que podem ser capaços de crear i innovar” (Luis Girón).

“Rafa García ha sabut captar en tot moment la nostra atenció, i a mi personalment m'ha portat a plantejar-me unes certes coses sobre el meu futur i de les oportunitats que ens oferix la Universitat de València per a posar en marxa el nostre negoci” (Iván Morell).

 

Segona part: tècniques i tàctiques per a la gestió d'un procés de selecció

De 17h30 a 19h00 el taller va continuar amb una segona part centrada en consells per a superar els habituals processos de selecció que proposen moltes de les empreses i/o entitats que treballen en l'àmbit del medi ambient i la gestió territorial. Per a això, els estudiants-participants en el taller es van organitzar en quatre grups de treball, cadascun d'ells assignat a un dels quatre ocupadors que van intervindre en esta part, i que al seu torn proposaven hipotètiques ofertes laborals. Cadascuna d'estes ofertes presentava temàtiques i propostes de selecció diverses.

Per exemple, la nostra companya Silvia García, especialista per part de UVOcupació en els processos d'inserció sociolaboral, va plantejar una proposta centrada en el desenvolupament de projectes cartogràfics sobre energies renovables. José Vicente Sánchez, en canvi, dissenye una opció dirigida a la cerca d'un soci especialista en l'àrea de consultoria territorial i mediambiental. Xavi Arnau va actuar com a personal de recursos humans d'una empresa que buscava incorporar un tècnic en desenvolupament urbà sostenible especialista en projectes de renaturalització. Finalment, Marc Torró sol·licitava la contractació d'un tècnic en gestió i desenvolupament de projectes fotovoltaics.

Cadascun d'estos quatre potencials ocupadors va desenvolupar durant 30-40 minuts uns processos selectius específics, mitjançant l'ús de diverses metodologies, ferramentes i tècniques grupals i individuals. Després d'estos, la posada en comú de les fortaleses i les debilitats que cadascun d'ells detecte entre els interessats a les seues ofertes, ens va ocupar la resta d'esta segona part. Així, tots els estudiants-participants al taller van poder conéixer, comprovar i aprendre què necessiten preparar, reforçar i potenciar de cara als futurs processos de selecció que hauran d'afrontar en no gaire temps.

Esta part, com l'anterior, va obtindre una magnifica retroalimentació:

“el que més em va agradar va ser la part de la simulació de l'entrevista [procés de selecció] i la posterior posada en comú. Xavier ens va explicar amb gran detall en el temps que vam tindre com millorar els nostres currículums d'una manera més específica i personalitzada, ens va explicar molt bé el que busquen les empreses actualment i crec que ens va guiar molt bé per a poder accedir amb menys dificultats a un lloc laboral” (Sergio Lara).

“Durant la simulació del procés de selecció, José Vicente ens va realitzar una entrevista grupal, en la qual ens va plantejar preguntes sobre les nostres aptituds, per què havíem seleccionat eixa oferta, què podíem aportar, i la nostra opinió sobre el repartiment de càrregues i beneficis, les hores de treball, si muntar un despatx o teletreballar, etc. En el meu cas, opine que el mètode de selecció va ser diferent del que m'esperava, i em va permetre poder expressar-me amb llibertat i escoltar com s'expressaven els meus companys. Considere que m'ha servit per a conéixer altres tipus d'estratègies de captació i, a més, he aprés un poc més sobre l'emprenedoria i de com treballen els autònoms” (Iván Morell).

 

Tercera part: com abordar la cerca, l'accés i la fidelització de clients

L'última part del taller es va desenvolupar durant 45 minuts en una improvisada taula redona moderada per part del director del màster. En ella, els quatre “ocupadors” de la part precedent van exposar les seues diferents experiències i suggeriments (basades en un continu i vigent procés d'assaig-error), per a accedir, aconseguir i mantindre clients amb els quals generar una cartera de negoci per a les empreses en les quals es troba actualment contractats. Va ser sens dubte un de les aportacions més esperades i reconeguts per part dels estudiants-participants en el taller. Així ho testifiquen els seus comentaris posteriors:

“Esta última part del taller va estar enfocada a la importància de saber moure's i vendre's bé. Em va cridar molt l'atenció el que va dir José Vicente la importància d'estar atent a la premsa i saber el que passa en els municipis que poden convertir-se en els nostres potencials clients. Conéixer els problemes reals de la població objecte de la nostra proposta perquè, si eres biòleg, geògraf o geòleg, pugues cridar-li l'atenció amb una oferta ajustada a la seua realitat des de l'inici de la interacció amb el tècnic de l'àrea mediambiental, o directament amb l'alcalde, evidenciant així no sols que coneixes el problema que tenen, sinó que a més tens propostes d'actuació sobre el mateix per a la seua possible solució. Sabent la teoria únicament no es va a cap costat. Cal saber aplicar-la (…) Certament, ve bé que professionals en actiu relacionats estretament amb el nostre àmbit laboral, vengen a informar-nos sobre com aconseguir la nostra inserció en el món professional pel qual hem apostat, i que ens compten la realitat tal com és. En la nostra rutina de classes i treballs, al final del dia estem cansats, però accions com consultar els butlletins provincials i/o autonòmics, o estar atents a ofertes de treball, poden suposar la diferència entre treballar o no. Per tot això, este taller m'ha agradat molt, ja que ens ha permés ser aconsellats per exalumnes d'este mateix màster i que hui dia estan treballant del que han estudiat. En definitiva, em sembla una activitat molt profitosa i necessària” (Javier Santamaría).

Images: