Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Finances Corporatives Logo del portal

La incidència de COVID-19 en les importacions dels EUA de la Xina: un nou efecte de desviació de comerç? per Vicente Esteve

Vicente Esteve imparteix l'assignatura d'Entorn Econòmic en el Màster en Finances Corporatives. És Catedràtic d'Economia en la Universitat de València i investigador associat en l'Institut Universitari d'Anàlisi Econòmica i Social de la Universitat d'Alcalá.

Visita el seu blog en http://vicenteesteve.blogspot.com/

14 de de maig de 2020

En un treball recent de la Federal Reserve Bank of New York es quantifica la incidència de COVID-19 en les importacions dels EUA de la Xina. D'aqueix estudi es poden extraure tres conclusions rellevants.

En primer lloc, com es pot observar en el següent gràfic, les importacions procedents de la Xina (línia blau) van disminuir dràsticament en el primer trimestre de 2020, mentre que les importacions estatunidencs en general van disminuir en menor mesura (línia roja).

En segon lloc, resulta interessant veure el comportament de les empreses importadores estatunidencs de productes xinesos pel valor de les seues importacions (grandària de la comanda a la Xina). Com es pot observar en el següent gràfic, si bé la majoria dels grans clients estatunidencs van continuar comerciant amb els seus proveïdors xinesos, els de menor grandària semblen haver tingut més dificultats per a continuar les seues relacions comercials amb proveïdors xinesos després de l'inici de les mesures restrictives adoptades a la Xina en relació al COVID-19.

En tercer lloc, tal com mostren les xifres del següent quadre, es pot constatar una "desviació de comerç" de les importacions estatunidencs de proveïdors xinesos a proveïdors d'altres països asiàtics ocasionada pel COVID-19. [1]

La caiguda en les importacions de la Xina ha generat un canvi important en el proveïment de les empreses estatunidencs cap a altres països per a diverses categories de productes. En les tres primeres columnes del quadre es registra la participació en les importacions estatunidencs de diferents països (inclosa Xina) al març de 2019, al juny de 2020 i al març de 2020 (en plena incidència del COVID-19). En les tres següents columnes es presenta la mateixa informació, però utilitzant la participació en valor.

Destacar alguns indicis de "desviació de comerç".

D'una banda, el % de quota de mercat de la Xina en les importacions dels EUA en els sectors tèxtil, calçat i maquinària (o béns d'equip) va disminuir de manera important al març de 2020, tant en comparació amb març de 2019 com en comparació amb gener de 2019.

D'altra banda, el % de la quota de mercat del sector tèxtil l'origen del qual són els proveïdors de l'Índia i de Bangladesh va augmentar de manera molt significativa. Al mateix temps, Vietnam va guanyar quota de mercat en el sector de calçat i en el sector de maquinària, i Alemanya en el sector de maquinària. I aquests guanys de les quotes de mercat no són només en termes relatius (3 primeres columnes) sinó també en termes de valor de les importacions (3 últimes columnes).

---------

[1] Ja vam tindre ocasió de mostrar un altre efecte de "desviació de comerç" de les importacions estatunidencs de proveïdors xinesos a proveïdors d'altres països asiàtics ocasionada pels nous aranzels dels EUA a la Xina i la guerra comercial:

Vicente Esteve, “Els nous aranzels dels EUA a la Xina genera una desviació de comerç de les importacions xineses”, Blog Viatge al Fons de les Finances Internacionals, 20/2/2020, http://vicenteesteve.blogspot.com/2020/02/los-nuevos-aranceles-de-eeuu-china.html.

Etiquetes