Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Fisiologia Logo del portal

10 anys des de la primera llei antitabac

Leyes Antitabaco

En aquests dies es compleixen deu anys des que es va aprovar a Espanya la primera llei antitabac i repassem els efectes que ha tingut en la societat

15 de de desembre de 2015

En aquesta època de l'any de 2005 es va aprovar la primera llei antitabac a Espanya, que va entrar en vigor l'1 de gener de 2006. Aquesta llei va ser posteriorment modificada per la Llei 42/2010, que va entrar en vigor el 2 de gener de 2011, i és la llei amb la qual convivim a dia d'avui.

La llei que ara compleix deu anys principalment és recordada per prohibir fumar en espais de treball (públics i privats) i centres culturals. Aquesta llei distingia entre zones en les quals estava completament prohibit fumar i zones en les quals estava habilitat si s'establia una sala de fumadors. La nova llei antitabac que es va introduir en 2011 va prohibir fumar en qualsevol tipus d'espai col·lectiu que no estigui a l'aire lliure. És a dir, quedava completament prohibit fumar en un espai compartit si aquest és un espai tancat: hospitals, col·legis, centres de treball, etc.

Però, quins efectes té el tabac en el nostre sistema? Per què és tan important aplicar lleis antitabac? La nicotina arriba al nostre cervell set segons després d'inhalar el fum d'un cigarret. Cada unitat té entre 7 i 20mg de quitrà i produeix 80cm3 de monòxid de carboni, la qual cosa redueix un 10% la capacitat de transport d'oxigen sanguini. Com més gran sigui el nombre de cigarrets consumits i major sigui el període d'aquest consum, més greu serà el seu efecte en la salut.

El cigarret a més posseeix nombrosos tòxics més, tals com l'amoniaco, àcid clorhídric, arsènic i poloni. A més, la seva combustió provoca radicals lliures, que lesionen els teixits amb els quals tenen contacte i són els encarregats de l'envelliment i de nombroses malalties cardiovasculars. Aquests radicals lliures poden augmentar el risc de càncer (especialment de boca, faringe i esòfag), arterioesclerosis i diabetis. Les malalties cardíaques i les respiratòries són les més conegudes causades pels efectes del tabac. La possibilitat de tenir un infart precoç és des d'un 26% a un 90% més alta en fumadors i els emfisemes i la bronquitis crònica ocorren sis vegades més a consumidors de tabac que als quals no ho són. Això són solament alguns dels efectes del tabac en el nostre cos, si vols conèixer més punxa açí.

Exactament què va suposar l'aprovació de la llei antitabac? Segons el Ministeri de Sanitat en un termini de dos anys es van reduir notablement les malalties cardiovasculars i d'asma. De mitjana, en 2013 van xifrar aquest descens en 40% en cardiopatia *isquémica (problemes de cor per falta de reg), 18% en infarts i 20% en asma.

El Ministeri va obtenir aquestes dades comparant les xifres d'ingressos hospitalaris per cardiopatia isquémica i va comprovar que tant en homes com en dones s'havia reduït un 40%, dades que coincideixen amb països que ja havien aplicat lleis similars anteriorment.

Les hospitalitzacions per infart en homes van caure un 13’9% i en dones un 22%. Quant a l'asma, entre menors de 65 anys ha baixat un 18’9% en homes i un 21’5% en dones.

Aquesta llei ha demostrat ser molt beneficiosa per al conjunt de la societat: a més de guanyar en salut hem estalviat en serveis mèdics. La mesura més efectiva per reduir el consum de tabac segueix sent incrementar el seu preu de venda, però lleis antitabac com aquesta ens beneficien a tots com a ciutadans.

Etiquetes Leyes , Tabaco , Antitabaco
Publicat per: Inés Luján