Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Fisiologia Logo del portal

4 de febrer: Dia Mundial Contra el Càncer

Des de l'any 2000 el 4 de febrer se celebra el Dia Mundial Contra el Càncer per a conscienciar a la societat sobre l'impacte d'aquesta malaltia i la prevenció com la millor forma d'evitar-la.

4 de de febrer de 2016

El Dia Mundial Contra el Càncer de 2016 té com a lema ‘Nosaltres podem. Jo puc’ i pretén continuar la labor que ha exercit durant els últims quinze anys per a conscienciar a la societat sobre l'impacte i les conseqüències d'aquesta malaltia. Al llarg de tot el dia es realitzen actes benèfics a tot el món per a recaptar fons i transmetre la idea que el càncer es pot guarir i que sobretot, es pot evitar.

Està demostrat que la prevenció i la detenció primerenca són imprescindibles per a detenir aquesta malaltia. El 60% dels casos es troben a Àfrica, Àsia i a Amèrica Central i del Sud i suposen el 70% de morts a nivell global per la falta de detenció primerenca i el difícil accés a tractaments.

El càncer es basa en el creixement i la disseminació incontrolada de les cèl·lules i pot aparèixer en qualsevol part del cos. Les cèl·lules canceroses s'agrupen i formen un tumor, que provoca metàstasi en l'organisme. Recents estudis apunten al fet que molts càncers es podrien prevenir evitant l'exposició a factors de risc, com l'elevada contaminació i el fum del tabac. En l'actualitat, nombrosos casos poden guarir-se mitjançant cirurgia, radioteràpia o quimioteràpia i tenen èxit especialment si s'apliquen en una fase primerenca del desenvolupament de la malaltia. Pots llegir més sobre el desenvolupament d'una malaltia açí

L'últim Informe Mundial del Càncer de l'OMS (Organització Mundial de la Salut) xifra l'impacte del càncer en 8’2 milions de nous casos l'any 2012 i s'estima que la xifra aconseguirà els 22 milions anuals abans de 2030. Aquest informe també llança algunes dades molt transcendentes, com que els càncers més mortíferos són els de pulmó, estómac, fetge, còlon i mama i que els càncers més freqüents són diferents en homes i dones. També es xifra en un 30% les morts per un índex de massa corporal elevat, ingesta reduïda de fruites i verdures, falta d'activitat física, consum de tabac i d'alcohol. Aquest 30% dels casos podia preveure's amb una alimentació saludable i la realització d'activitat física moderada; és a dir, un 30% dels càncers a nivell mundial podien evitar-se si es portara un estil de vida saludable.

Per açò el 4 de febrer és un dia clau per a conscienciar a la societat del perill que comporta portar un estil de vida sedentari i el consum d'alcohol i tabac. Aquest dia serveix perquè tota la societat prenga consciència de la importància de la prevenció del càncer i també dels últims avanços per a detenir-ho una vegada ja s'ha detectat.