Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Fisiologia Logo del portal

Dia mundial contra la Sida

El dia 1 de desembre es celebra el dia mundial contra la sida i a Madrid comença un Congrés sobre aquesta malaltia.

2 de de desembre de 2015

El primer dia del mes de desembre és el dia internacional d'acció contra la Sida i malgrat que les recerques en el camp han avançat radicalment en els últims trenta anys, en el nostre país se segueixen diagnosticant deu casos al dia. La propagació de la sida s'ha reduït un 35% en els últims anys i la taxa de mortalitat ha descendit un 42%, però encara queda molt per fer per a detenir aquesta malaltia.
 
L'agència de Nacions Unides contra la Sida (ONUSIDA) va confirmar que 15’8 milions de persones reben al llarg de l'any tractament contra la Sida: aquesta quantitat és el doble que fa cinc anys. Aquesta xifra està lligada a la disminució de la mortalitat un 42%, és a dir, el nombre de contagis va en augment però la malaltia no és tan mortal com fa deu anys, quan va marcar el rècord històric de morts.
 
El nombre de persones que tenen el virus d'immunodeficiència adquirida (VIH) actualment és de 36’9 milions i les recerques dels últims anys s'han centrat en la medicació antiviral. La seua última aplicació és la profilaxi preexposició (PrEP) i es basa a aplicar aquesta medicació a pacients que es preveu que puguen estar exposats a la Sida, però que encara no ho han contret. És un nou fàrmac que ha donat molt bons resultats en els últims deu anys de recerca i que s'espera que forme part del tractament genèric contra la Sida en un termini de dos anys.
 
Aquesta medicació consta d'una pastilla al dia de Truvada i a Europa solament està aprovat a França, on s'acaba d'acceptar com a fàrmac. En el vell continent no hi ha càlcul sobre el seu cost però de moment a EUA les pastilles són d'ús hospitalari i els qui la reben no han de pagar-la. L'ús d'aquest fàrmac podria resultar altament efectiu en casos en els quals en una persona té una parella amb VIH.
 
Raphael Landovitz és expert en la recerca contra la Sida i està a Madrid aquests dies al Congrés de Gesida (Grup d'estudi de la Sida), que es desenvoluparà de l'1 al 4 de desembre en la capital. Un dels principals objectius del Congrés és donar-li visibilitat al fàrmac Truvada i que Espanya accepte el seu ús com a medicació antiviral.
 
Aquest Congrés destaca altres aspectes de la Sida en el nostre país: hi ha al voltant de 3.000 contagis nous a l'any i pràcticament tots els diagnosticats amb VIH són tractats.

El major problema al que s'enfronta Espanya és al diagnòstic tardiu: en un 46% dels casos es detecta a la mateixa vegada la infecció per VIH i el desenvolupament de la Sida perquè el virus es troba en un estat avançat i comença a deteriorar el sistema immunitari.
Etiquetes Sida , Congresos
Publicat per: Inés Luján