Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Fisiologia Logo del portal

El Dr. Guyton i la seua importància en la fisiologia

Arthur Guyton

Arthur Guyton va ser la figura més important de la fisiologia en el s XX gràcies a recerques com la qual plasma en ‘Tractat de Fisiologia Mèdica’

4 de de desembre de 2015

El doctor Guyton va revolucionar els estudis en fisiologia humana durant la segona meitat del segle XX i va aconseguir explicar el sistema cardiocirculatorio a través de desenvolupaments matemàtics i principis físics. És l'autor del tractat bàsic més complet per a tots els estudiants del camp i és considerat el pare de la fisiologia moderna.

Arthur Guyton va nàixer a Oxford, Mississippi (EUA) en 1919. En 1946 tenia 27 anys i realitzava el seu últim any de resident en cirurgia en el Massachussets General Hospital, on va contraure el polio. Aquesta malaltia li va paralitzar part del cos i va truncar les seues aspiracions de ser cirurgià. Durant el període que va estar recuperant-se de la seua paràlisi va realitzar invents com una cadira de rodes amb motor que es manejava amb un joystick (tot un descobriment en aqueixos anys) i uns altres grans avanços per a persones invàlides.

Durant els anys cinquanta va estudiar la fisiologia de la despesa cardíaca en el Departament de Fisiologia i Biofísica de la Universitat de Mississippi. Els seus treballs en aquesta àrea van revolucionar els coneixements de l'època ja que va descobrir que era el cor el que controlava la despesa cardíaca: les famoses ‘Corbes de Guyton’ descriuen la relació entre les pressiones auriculars dretes i la despesa cardíaca i són la base de la fisiologia de la circulació.

Arthur Guyton va ser un innovador en el desenvolupament de noves fórmules per a explicar ciència i enginyeria. Per exemple, va aconseguir explicar el sistema cardiocirculatori a partir de desenvolupaments matemàtics i principis físics simplificats. El que ara és la base de la nova fisiologia en la seua època va suposar una revolució sobretot el que se sabia fins al moment. A més, l'aparent simplicitat amb la qual Guyton explicava els seus avanços va fer que arribaren a molts més interessats. La fisiologia humana va començar a tenir més adeptes i interessats i el doctor va decidir redactar un tractat complet per a ajudar a futurs estudiants.

Va ser així com va sorgir ‘Tractat de Fisiologia Mèdica’, que actualment compta amb dotze edicions (onze en espanyol). Deu d'aquestes edicions es van publicar mentre el doctor Guyton estava viu i ell mateix dictava els capítols del llibre i les seues correccions posteriors. La primera edició del llibre va ser publicada en 1956 i va ser traduïda a deu idiomes en els anys posteriors. Aquest tractat és la base per a l'estudi de la fisiologia en tots els nivells, ja siga Grau, Màster o Doctorat.

El doctor Guyton va escriure més de quaranta llibres i mig miler d'articles científics i va revolucionar la divulgació científica mitjançant la seua tècnica d'aprenentatge “learn by doing” (aprendre a través de fer). Va suposar una revolució en el camp de la fisiologia i de les fisiopatologies i és considerat la persona més important en aquests camps en el s XX. Arthur Guyton va morir en un accident de trànsit en 2003 i des de llavors el seu tractat de fisiologia ha tingut dues edicions noves: les vendes d'aquest llibre ascendeixen anualment a quasi 200.000 exemplars.

Ací podeu trobar diverses versions del llibre:

  • Llibre físic (última edició): açí
  • Llibre físic segona mà (última edició): açí
  • E-book (última edició): açí
Etiquetes Guyton , Fisiologia
Publicat per: Inés Luján