Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Fisiologia Logo del portal

Efectes fisiològics del fred

frio-efectos

Que el termòmetre baixe de 0 graus suposa un canvi significatiu per al cos humà, que no està preparat per a les temperatures extremes.

15 de de gener de 2016

El fred produeix efectes dispars en el nostre cos, que no està acostumat a suportar temperatures molt fredes. Els canvis de temperatura que es produeixen en aquesta època de l'any porten al nostre cos a tenir reaccions dispars, com tremolar. Però, el fred és beneficiós o perjudicial per al nostre cos? Quins efectes fisiològics tenen les fredes temperatures sobre nosaltres?


Denis Blondin, un doctor de l'àrea de fisiologia tèrmica de la Universitat d'Ottawa (Canadà) ha comprovat després de diverses recerques que el fred té efectes terapèutics en el nostre cos. El fred produeix vasoconstricción (disminueix el flux sanguini) i porta al fet que es reduïsquen la inflamació i l'hemorràgia: pot reduir el dolor i la percepció que tenim d'ell. Açò solament ocorre quan el cos és exposat a temperatures extremes, per la qual cosa no podem dir que a l'hivern es note menys el dolor ja que normalment no estem exposats a temperatures tan baixes.

La baixada de temperatures fa que el nostre cervell treballe de forma diferent. L'hipotàlem, la glàndula en el cervell que actua com a termòstat del cos, estimula reaccions físiques perquè la calor es mantinga en els òrgans vitals del cos: aquesta és la causa que tremolem. Les esgarrifances són un reflex del cos davant el fred. El cervell envia senyals nerviosos a través de la columna vertebral als músculs: aquests s'expliquessin i es relaxen ràpidament i amb aquesta ràpida contracció es produeix calor. L'objectiu de l'hipotàlem és que la calor es conserve en el centre del nostre cos costi el que costi, arribant a sacrificar les extremitats per a poder arribar a aquesta fi. És per açò que sentim un formigueig en els dits quan fa molt frio: el cos porta el flux de sang calenta al centre i restringeix el seu pas per les extremitats.

El fred a més ens porta a consumir moltes més energies a l'hora, ja que és necessari la seua despesa per a mantenir la calor. Un adult en situacions extremes de fred pot cremar fins a 500 calories a l'hora. El greix té una gran concentració de mitocondris i la seua funció és cremar energia per a donar-li-la a l'organisme i mantenir la seua calor: aquesta és una característica present en tots els mamífers.


Per a compensar l'augment de crema de greix del cos, aquest necessita una major ingesta de calories. Açò és hagut de, a més a l'explicat anteriorment, al fet que el fred redueix els nivells de serotonina i l'organisme té la necessitat de cobrir-los amb aliments alts en carbohidrats.


En conclusió, el fred canvia el funcionament del nostre cos. La necessitat de mantenir la calor fa que tremolem i que es reduïsca el flux de sang en les nostres extremitats i ens fa cremar moltes més colaries del que el nostre cos està acostumat, per la qual cosa el nostre organisme ens “demanarà” una major ingesta calòrica.

Etiquetes Frio , Fisiología , Publicación
Publicat per: Inés Luján