Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Fisiologia Logo del portal

Fisiopatologia: tot el que has de saber

células estómago

La fisiopatologia és una de les branques més importants de la fisiologia humana i el seu estudi suposa un enorme avanç en el món de la medicina.

11 de de desembre de 2015

L'estudi de la fisiologia està íntimament relacionat amb l'estudi de la fisiopatologia, que és l'anàlisi de les malalties que tenen lloc en els éssers vius mentre aquests realitzen les seues funcions vitals. En estudiar les malalties dels éssers vius, aquesta branca també estudia animals pel que té aplicació directa en el camp de la veterinària.

Aquesta branca de la medicina permet explicar per què es produeixen les malalties, com es produeixen i quins són els seus símptomes. La fisiopatologia descriu la “història” de la malaltia i una vegada aquesta ha aconseguit a l'ésser viu es divideix en tres fases: inicial, clínica i de resolució.

  • La fase inicial abasta els primers canvis que pateix l'organisme des del moment en el qual comença la malaltia fins que es produeixen els primers símptomes. En aquesta fase el pacient no pateix canvis substancials ja que la malaltia es va desenvolupant sense que el subjecte es percate; depenent de la malaltia aquesta etapa té durades diferents.
  • La fase clínica comença quan la malaltia comença a mostrar els seus símptomes característics. Aquests símptomes poden aparèixer repetidament, per episodis i fins i tot en greus crisis. També poden repetir-se durant anys: una vegada se supera la barrera dels sis mesos la malaltia passarà a ser crònica. És en aquesta fase quan s'ha d'aplicar el tractament adequat per a cada dolència: ha de posar-se remei com més prompte millor i no allargar més la malaltia per a així assegurar una recuperació total i sense seqüeles en el subjecte.
  • La fase de resolució té diversos vessants: pot acabar amb la malaltia, aquesta pot passar a ser crònica o pot ser terminal. El diagnòstic prematur i el coneixement de la malaltia és clau perquè el subjecte no muira.

La fisiopatologia és una de les branques de la medicina més demandades a dia d'avui perquè la recerca mèdica per a acabar amb malalties és una necessitat mundial. Una de les dolències sobre la qual més estudis es realitzen a dia d'avui és l'Alzheimer. Conèixer la fisiopatologia d'aquesta malaltia és clau per a conèixer quan es comença a desenvolupar i poder aconseguir un diagnòstic precoç que salve al subjecte de patir aquesta dolència. La fisiopatologia de l'alzheimer compta amb multitud d'estudis a dia d'avui gràcies als quals s'ha pogut conèixer que la malaltia pot detectar-se fins a vint anys abans. La recerca d'aquesta afecció compta amb nombrosos recursos tant públics com a privats i està en el punt de mira de la majoria de les empreses farmacèutiques que volen començar a distribuir medicaments per a tractar aquesta malaltia.

L'estudi de la fisiopatologia té un gran valor en la medicina i és una de les branques més demandades actualment perquè el control de les malalties és una consigna global. Els investigadors d'aquesta àrea juguen avui un paper crucial ja que qualsevol avanç que realitzen pot ajudar a salvar milers de vides: encara hi ha moltes malalties que són desconegudes i malgrat que aquesta ciència ha avançat enormement en els últims dos segles encara té molt camí per recórrer.