Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Fisiologia Logo del portal

p38γ i p38δ: D'espectadors a jugadors clau en fisiologia

p38γ i p38δ han sigut durant anys dos grans desconegudes que només recentment han començat a captar l'atenció dels científics. Investigadors del Centre Nacional de Biotecnologia del CSIC (CNB-CSIC) investiguen sobre aquestes proteïnes i recopilen els últims treballs sobre elles en un article publicat aquesta setmana en la revista Trends in Biochemical Sciences. Els autors posen en relleu el paper d'aquestes dues desconegudes en certes malalties i reivindiquen el seu potencial en el desenvolupament de nous tractaments.

 

15 de de maig de 2017

 

 

"p38γ and p38δ: From Spectators to Key Physiological Players" és el títol d'un  article  recentment publicat per Ana Cuenda i Juan José Sanz-Ezquerro, investigadors del Centre Nacional De Biotecnologia (CNB-CSIC), on es posa de manifest l'important paper exercit per les quinasas p38γ and p38δ, paper que havia passat completament desapercebut entre els científics fins al moment.
 

"És estimulant veure com l'esforç invertit en la recerca bàsica podria desembocar en noves teràpies contra patologies devastadores"

Les cèl·lules que formen organismes pluricel·lulars es comuniquen contínuament entre si i reaccionen enfront de canvis en el seu entorn, danys o infeccions. La família de proteïnes p38MAPK (p38 mitogen-activated protein kinases), formada per un grup de quatre proteïnes, és clau en aquests processos de senyalització, per la qual cosa el seu comportament és des de fa temps objecte d'un estudi intensiu. No obstant açò, el coneixement de les funcions fisiològiques de dues d'elles, conegudes com a p38γ and p38δ o p38 alternatives, ha estat limitat per la falta d'eines específiques i per la seua restringida expressió, per la qual cosa durant molt temps han sigut ignorades en la majoria de les publicacions.

 

 

Fins ara coneixíem molt poc sobre aquestes dues proteïnes. Per açò no havíem sabut apreciar les possibilitats que ofereixen per al tractament de malalties humanes”, explica Ana Cuenda, autora d'aquest treball.

El desenvolupament de noves eines farmacològiques i genètiques en els últims anys ha permès estudiar en profunditat l'expressió de les p38 alternatives i el seu paper biològic i fisiològic comença per fi a ser aclarit. 

L'estudi, publicat en Trends in Biomechanical Sciences, destaca el paper d'aquestes proteïnes en certes patologies, com a diabetis, processos neurodegenerativos o càncer, i suposa un punt de partida cap a una comprensió més profunda de les funcions d'aquestes quinasas, fonamental en el desenvolupament de noves teràpies contra aquestes malalties.

 

 

 

Ara sabem que p38γ and p38δ són essencials per al correcte funcionament de l'organisme i estan implicades en nombroses malalties humanes. És el moment d'explorar les possibilitats terapèutiques que aquest nou coneixement ens ofereix”, conclouen els autors.

 

Nota de premsa original de l'Agència SINC:

http://www.agenciasinc.es/Noticias/Dos-proteinas-con-importantes-funciones-fisiologicas-salen-a-la-luz