Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Fisiologia Logo del portal

Plume Air Report: el mapa mundial de l'aire

Plume Air Report és una plataforma en temps real en la qual podem conèixer la qualitat de l'aire del món sencer.

29 de de gener de 2016

El projecte Plume Air Report va començar fa poc més d'unes setmanes i ja s'ha convertit en una eina imprescindible per a conèixer la qualitat de l'aire a nivell mundial i saber què tipus d'activitats són recomanades (o no) conforme als nivells de pol·lució.

Aquesta web recopila informació pública (de més d'11.000 estacions monitorizadas repartides per tot el globus) sobre mesuraments de nivells de contaminació, de gasos i partícules en suspensió en un total de quaranta països de tot el món. Per a conèixer les dades de pol·lució en països dels quals no es tenen mesuraments recents s'utilitzen càlculs que ofereixen resultats benvolguts conforme a la situació meteorològica i el moviment de la contaminació en suspensió. És a dir, dels països dels quals no es tenen mesuraments exactes en temps real, aquestes es calculen sobre la base del moviment de l'aire i la contaminació dels països propers.

Ací veiem el mapamundi dels nivells de l'aire; els colors més foscos assenyalen uns nivells més alts de contaminació mentre que els més clars, un nivell més baix. L'hexàgons amb els quals s'assenyalen les ciutats varien la seua grandària conforme a la població. Els hexàgons més grans mostren grans nuclis urbans, com els quals podem veure a Índia i Xina.

Centrant-nos a Europa, i més concretament a Espanya, est és el mapa que se'ns mostra avui:

Podem apreciar que l'aire té baixos nivells de pol·lució i la web ho etiqueta com a “aire fresc”, l'idoni per a realitzar activitats a l'aire lliure com practicar esport o menjar en una terrassa. Hem de tenir molt en compte els nivells de pol·lució de l'aire a l'hora de realitzar diferents activitats, ja que realitzar exercici físic amb a l'aire molt contaminat pot ser altament perjudicial per a la nostra salut. Les malalties respiratòries es troben entre les primeres causes de mort en les societats industrialitzades (pots llegir mès al respecte açí) i la fisiologia d'aquestes patologies és molt complexa, per la qual cosa aquest mapa és molt útil per a mantenir el nostre bon estat de salut.

El llistat de ciutats disponibles per a conèixer tots els seus detalls de contaminació no és molt ampli a dia d'avui: com veiem en la imatge més amunt, València no està disponible. Ací està el llistat complet de les ciutats espanyoles disponibles:


Espanya solament compta amb sis ciutats i com veiem altres països europeus tenen encara menys, com és el cas de Suècia, que solament disposa de dues ciutats (Malmö i Estocolm) en Plume Aire Report. Al final del llistat complet de ciutats hi ha un formulari perquè tu introduïsques la teua ciutat si encara no està en la llista. La web encara s'està construint i progressivament el mapa va acollint a més nuclis urbans. Aquest projecte innovador va agafant forma i el seu èxit es deu al fet que cada vegada ens donem més compte de la importància de viure envoltats d'un aire de bona qualitat.

Etiquetes Mapa , Polución , Contaminación , Web
Publicat per: Inés Luján