Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Fisiologia Logo del portal

Quines són les causes de mort més habituals?

Una web ha desenvolupat una sèrie de gràfics que expliquen la mortalitat a EUA: podem conèixer quins són les patologies més comunes i les més mortals.

26 de de gener de 2016

Cada vegada coneixem més sobre les malalties, la qual cosa les causa i com remeiar-les però, quins són les més comunes? La web Flowing Data ha creat una sèrie de gràfics interactius a partir de les dades oferides pel Govern d'EUA per a conèixer les causes de mort més habituals per percentatge segons grup ètnic o gènere. Pots veure els gràfics complets ací.

Quina és la importància d'aquestes dades? Podem conèixer l'impacte de les malalties en els últims anys i saber, des d'un punt de vista objectiu, les patologies que més afecten a la societat en els últims anys. Açò pot portar-nos a dirigir les recerques mèdiques de nous fàrmacs o noves teràpies que responguen a la necessitat actual.

Aquests gràfics solament arrepleguen dades d'Estats Units, on hi ha una esperança de vida molt menor que a Espanya, però ens ajuden a conèixer les grans diferències que hi ha per edat i per ètnia quant a mortalitat. A grans trets podem destacar que hi ha patologies que majoritàriament ataquen a nounats, que una vegada aconseguida l'adolescència i fins als 30 anys és comú morir per causes externes (accidents de cotxe, homicidis, suïcidis, etc.) i les malalties del sistema circulatori són més acusades conforme ens anem fent majors.

Malalties com el càncer són més comuns dels 40 als 60 anys i una vegada superats els 70 hi ha un baix índex de morts causades per aquesta patologia. El càncer provoca el 22% de les morts de les dones nord-americanes. Té un bec en la infància, es redueix en la joventut i comença a créixer de nou passats els 40 anys: l'índex de mortalitat es redueix en els homes conforme van passant els anys però no és el cas de les dones, ja que aquesta malaltia està present a totes les edats.

Les malalties del sistema circulatori són la causa de mort més comuna en tots els grups ètnics. Sumen un total del 32% de les morts en les persones de raça blanca: es comencen a manifestar a partir dels 30 anys i són molt comuns en els anys següents, augmentant enormement una vegada superats els 70 anys.

Aquestes graficas assenyalen que les malalties respiratòries afecten de formes molt diferents depenent del grup ètnic. Suposen un 8% de les morts en asiàtics i els que viuen en les illes del Pacífic, fent-se més acusades durant la seua vellesa. En els afroamericans suposen un 10% de morts en la infantesa i després es manté constant al llarg de les seues vides.


En conclusió: una persona menor de 30 anys té moltes possibilitats de morir per causes externes i a partir dels 40 van apareixent malalties que tenen un alt índex de mortalitat, tals com a patologies del sistema respiratori o circulatori.