Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Fisiologia Logo del portal

Resistència als antibiòtics: 5 coses que desconeixies

La resistència als antibiòtics va sent més comú amb el pas dels anys i complica la prevenció i el tractament d'infeccions.

26 de de febrer de 2016

Segons el Doctor Javier Cobo, del servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital Ramón y Cajal, unes 25.000 persones moren a l'any a Europa per la resistència als antibiòtics. Aquesta xifra podria augmentar fins als 10 milions de persones per a l'any 2050, segons els seus càlculs. Cada any és major la resistència de bacteris, paràsits, fongs i virus als fàrmacs dels quals disposem.

L'OMS (Organització Mundial de la Salut) afirma que els pacients que contrauen una infecció causada per un bacteri que és farmacorresistente –és a dir, immune als fàrmacs- tenen un pitjor pronòstic i una major taxa de mortalitat que els pacients que s'infecten del mateix bacteri que no presenta aqueixa resistència. A continuació t'expliquem cinc coses que potser desconeixies sobre la resistència als antibiòtics:

1. En què consisteix la resistència als antibiòtics?
Aquest procés es basa en bacteris que passen a ser immunes als antimicrobianos que solien destruir-les. És a dir, un organisme (bacteris, fongs, virus i paràsits) pasa a ser resistent a un medicament al que solia ser vulnerable. Els tractaments que a dia d'avui coneixem estan començant a ser ineficaços en algunes parts del planeta i les infeccions que destruïen ara persisteixen i incrementa el risc de la seua propagació.
Aquestes immunitzacions són part d'un procés natural: els microorganismes estan vius i en continu canvi pel que poden sorgir per intercanvi de característiques de resistència o per pura casualitat.

2. És motiu de preocupació?
Si. El procés de control de malalties és llarg i costós i deixa moltes vides pel camí. La immunització d'aquestes malalties fa que el procés complet torne a començar ja que es necessita conèixer un nou fàrmac per a detenir aquest bacteri, que pot tornar a resultar mortal. La resistència als fàrmacs pot fer que una persona que visca amb una malaltia d'una forma normal puga passar a estar greument malalt, ja que es desconeix com controlar aquesta malaltia.

3. En quin punt ens trobem?
Les infeccions causades per un microorganisme resistent als fàrmacs provoquen que la malalties s'estenguen en el temps i pot arribar a resultar mortal. El pacient passa de tenir una malaltia controlada a trobar-se en una situació de desconcert ja que no es coneix com tractar a aqueixa infecció.
Segons l'OMS, la taxa de mortalitat de pacients amb infeccions greus tractats en hospitals duplica, aproximadament, la taxa de pacients amb infeccions provocades per bacteris no resistents.

4. Quins són els bacteris més resistents?
Ja s'han trobat branques immunes als fàrmacs de malalties com la tuberculosi, paludisme, VIH i la grip. El cas més cridaner és el de la tuberculosi, que té un 3’5% de casos a nivell mundial que són resistents als fàrmacs.

5. Què s'espera en un futur?
La resistència als fàrmacs, com s'ha explicat anteriorment, és un procés natural, per la qual cosa és incontrolable. Algunes activitats humanes poden potenciar aquesta immunització, tals com l'ús inadequat de antimicrobianos i les pràctiques ineficients per a la prevenció i el control de les infeccions.

Aquesta resistència es va a continuar donant però està en les nostres mans que es puga tornar a controlar la malaltia. L'OMS recomana tenir la cartilla de vacunació actualitzada i no donar antimicrobianos a altres persones ni utilitzar receptes sobrants de tractaments anteriors.
Pots conèixer més sobre les recomanacions de l'OMS açí