Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Fisiologia Logo del portal

La Universitat de Texas descobreix un enzim que corregeix les fallades del ARN

La revista ‘Science’ ha publicat aquesta setmana un nou estudi que permet que el ARN es corregisca amb precisió

1 de de juliol de 2016

Investigadors de la Universitat de Texas (UT) a Austin, Estats Units, han publicat recentment un estudi en la revista Science que demostra que han descobert com aconseguir que el ARN es corregisca amb precisió, alguna cosa que ocorreria per primera vegada en 3.000 milions d'anys.

Hi ha certs virus denominats retrovirus que poden provocar que el ARN faça còpies de l'ADN en un procés conegut com a transcripció inversa. Aquest procés és summament complicat i al llarg de l'evolució s'han produït nombrosos errors en ell: un avantpassat evolutiu de tots els virus mai va tenir la capacitat de copiar amb exactitud material genètic, obrint així la porta a milers d'anys d'errors genètics. Aquests errors són molt diversos i poden produir des de malalties fins a canvis genètics que donen lloc a una nova espècie, per la qual cosa també podrien ser part necessària de la diversitat en la Terra.

"Ignorada per l'evolució, el nostre enzim pot corregir errors durant la còpia de ARN"

Els investigadors de la Universitat de Texas han dissenyat un enzim, a la qual han cridat RTX, que realitza la transcripció inversa i que també pot corregir el codi genètic. Aquest enzim permet, per primera vegada en la història, copiar grans quantitats d'informació de ARN amb precisió quasi perfecta. L'enzim RTX conserva una funció de correcció molt precisa i eficient mentre copia el ARN. L'exactitud es multiplica almenys per tres, i pot ser fins a 10 vegades més precisa. Aquest nou enzim podria millorar els mètodes utilitzats per a llegir el ARN de les cèl·lules.

“Hem creat un nou grup d'enzims que poden llegir la informació genètica dins de les cèl·lules vives amb una precisió sense precedents", assegura Jared Ellefson, estudiant postdoctoral en el Centre de UT Austin per a Sistemes i Biologia Sintètica. "Ignorada per l'evolució, el nostre enzim pot corregir errors durant la còpia de ARN", afirma en la nota de premsa de la Universitat de Texas.

Aquest enzim podria ser clau per a comprendre la informació genètica relacionada amb malalties hereditàries i ajudar enormement a futures recerques: si hi ha alguna ‘deficiència’ en l'ADN existiria l'opció d'una possible correcció. Des del descobriment de la transcripció inversa, els científics l'han utilitzat per a comprendre millor la informació genètica relacionada amb les malalties hereditàries i altres aspectes de la salut humana. No obstant açò, la naturalesa propensa a errors de seqüenciació del ARN existent és un problema per als científics.

Conèixer més aspectes sobre la vida humana ens ofereix millors possibilitats per a comprendre la vida i l'evolució.