Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Fisiologia Logo del portal

La Universitat de Zurich aconsegueix fotografiar una proteïna simple

Les proteïnes estan compostes per carboni, hidrogen, oxigen i nitrogen i no hi ha cap procés biològic en el qual no intervinguen.

25 de de gener de 2016

La Universitat de Zurich, Suïssa, ha aconseguit fotografiar una proteïna simple per primera vegada. L'equip de científics liderat per Jean-Nicolas Longchamp ha desenvolupat una tècnica per a poder fotografiar les proteïnes sense danyar-les i així poder estudiar d'una forma més completa la seua estructura, clau per a conèixer la seua completa fisiologia i com intervenen en malalties com l'Alzheimer.

L'obtenció d'aquesta fotografia és de vital importància ja que suposa un gran avanç: fins ara no es podien capturar les proteïnes perquè en intentar fotografiar-les se'ls exposava a mètodes que destruïen les seues molècules. Alguns d'aquests mètodes són els rajos X o la microscopía d'electrons d'alta energia. El nou mètode desenvolupat en la Universitat de Zurich es basa en l'el grafeno, una versió ultra prima del carboni. Es col·loca una solució de proteïnes sobre una làmina de grafeno en comptes de sobre la convencional placa de cristall; aquest material reté les molècules que mantenen la proteïna en el seu lloc i el seu grossor permet utilitzar una retroilumincación suau que no danya la proteïna. Posteriorment es col·loca sota un microscopi holográfico d'electrons, que utilitza la interferència de patrons entre electrons per a obtenir la captura.

La primera línia (a) són fotografies de la proteïna en el grafeno. Les segones (b) són reconstruccions de la imatge. La (c) tercera són models de les proteïnes generats amb informació adquirida a través de cristal·lografia de rajos X. Font: Codigoespagueti.com

Per què és important està fotografia? El fet de poder capturar les proteïnes ens ajuda a conèixer al detall la seua estructura i així saber més sobre malalties en les quals les proteïnes fallen, com és el cas de l'Alzheimer. A més també ens ajuden a definir més les funcions d'aquestes molècules: actualment sabem que són necessàries per a qualsevol procés biològic. Les proteïnes són vitals per al creixement, acceleren la velocitat de les reaccions químiques del metabolisme, transporten l'oxigen i el diòxid en la sang i actuen com a defensa contra infeccions i agents estranys. I aquests són solament alguns dels exemples de les múltiples funcions que compleixen.

En conèixer més profundament la seua estructura també coneixerem el seu funcionament i podrem conèixer el moment precís en el qual fallen i donen motiu a malalties. La Universitat de Zurich ha aconseguit donar un gran pas en l'estudi d'aquestes molècules i ara volen que s'aplique a la recerca de nous tractaments mèdics.

Pots llegir les resolucions d'aquest avanç açí i açí