Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Investigació en Llengües i Literatures Logo del portal

Entrevista a Matei Visniec en la seua visita a Madrid

El escriptor Matei Visniec, autor de "La paraula progressa en boca de la meua mare sonava tremendament falsa", ha sigut convidat per l'Institut de Francès de Madrid, dins dels esdeveniments commemoratius del Dia de la Francofonia 2017, amb motiu del premi Jean Monnet de Literatura Europea amb què ha sigut guardonada la seua novel·la "Li Marchand dónes premières phrases'' en 2016.

4 de de maig de 2017

Matéi Visniec va nàixer en 1956 en Radauti, al nord-est de Romania. Ja des de molt jove, l'autor creix en l'amor per la literatura, que considera és un espai de llibertat en el cor del règim comunista de Ceausescu. En 1987, amb trenta-un anys s'exilia a França, on obté la nacionalitat i asil polític. A França comença a treballar com a periodista en 1990 per a Radi França Internacional, on segueix exercint en l'actualitat. Visniec és un dels autors més representats en el festival de Avignon off, que posa en relleu la faceta més creativa i audaç de la gran cita anual de teatre.

El seu canvi de residència va provocar en Visniec una evolució temàtica, de la crítica del comunisme va passar a una crítica d'un capitalisme que en molts sentits comparteix trets preocupants amb la ideologia imperant llavors en l'est d'Europa. "A França vaig descobrir que era molt més fàcil denunciar el llavat de cervells en els països autoritaris que a Occident, perquè en els països totalitaris est llavat és primitiu, brutal, violent i grotesc en si mateix, però en els països democràtics és subtil, fi, s'infiltra en l'ànima i transforma suaument al ciutadà en consumidor", adverteix l'autor. "Un consumidor submís que se sent feliç, ric, i que a causa d'açò renuncia a pensar. Vaig descobrir un tema gegantesc, les noves formes de llavat de cervell pel consum, la publicitat, la moda. En realitat és el mateix tema, la manipulació de l'individu en un món i en un altre".

La seua obra ''La paraula progressa en boca de la meua mare sonava tremendament falsa'' ha sigut traduïda per Evelio Miñano, professor de la UV i codirector del Màster en Recerca de Llengües i Literatures.

Aprofitant la seua visita al nostre país, Mateu Visniec ha oferit una extensa entrevista en la qual reflexiona sobre alguns dels problemes de la societat actual i la literatura com a element cultural.

Etiquetes