Logo de la Universitat de València Logo Màster en Investigació, Tractament i Patologies Associades en Drogodependències Logo del portal

Image de la noticia

El passat 22 de Maig de 2019 va tenir lloc la conferència impartida per la Dra. Olga Valverde. Catedràtica del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut. Universitat Pompeu Fabra, Barcelona. Cap del grup "Neurobiology of Behavior Research Group (GReNeC)".

Ens va presentar les seves últimes investigacions. Utilitzant ratolins ha desenvolupat una metodologia original per estudiar els efectes del consum d'alcohol en la gestació i en el període prenatal sobre el desenvolupament posterior de les cries. Ha observat que la ingesta d'alcohol en forma de atracón durant la gestació no provoca malformacions físiques en l'adolescència, no obstant això provoca alteracions en el comportament emocional i en la capacitat d'aprenentatge.

Davant el consum posterior d'alcohol també han observat alteracions importants. Juntament amb això han avaluat la presència de dany neurològic obtenint la presència de marcadors neuroinflamatoris en diferents àrees cerebrals. També va ressaltar la disminució de proteïnes responsables de la mielinització i alteració de la connectivitat cerebral.

Tots aquests resultats concorden amb l'obtingut en les proves conductuals assenyalant que aquests animals presentaven un augment del consum d'alcohol i de cocaïna.

Els seus treballs són pioners en l'estudi dels efectes prenatals del consum de drogues i obren portes a investigacions posteriors que indiquen la importància d'incidir en els contactes inicials amb les drogues.