Logo de la Universitat de València Logo Màster en Investigació, Tractament i Patologies Associades en Drogodependències Logo del portal

Image de la noticia

La Dra. Marta Gil Lacruz és psicòloga, professora i investigadora de la Universitat de Saragossa, Facultat de Ciències de la Salut. Departament de Psicologia Social.

En la seua intervenció assenyali la importància de conèixer com s'adopten determinats tipus de risc i com açò es relaciona amb l'estil de vida que assumim a nivell individual i social. Factors com la cura personal o el concepte de benestar estan adequats a l'estil de vida, però també cal entendre la distorsió a la qual estem sotmesos en relació a altres aspectes, p.i. el consum d'alcohol. Per açò cal considerar el moment social: la música, les cançons, els mitjans audiovisuals presenten discursos que compartim i açò es relaciona amb la forma de menjar o beure, o gaudir del temps d'oci. Si es relaciona amb l'excés cal decidir què és el saludable i com ens enfrontem a açò. Un exemple molt significatiu és reflexionar sobre els propòsits de principis d'any o de cara a l'estiu, que ens indicaria com cuidem de preservar i fer perdurar les nostres intencions i desitjos en relació amb la salut. En aquest sentit la reflexió seria observar situacions com el següent: com finalitza una jornada d'exercici o excursió? En moltes ocasions celebrant el dia amb una reunió o esmorzar que inclou l'excés.

Parlar dels estils de vida és considerar la nostra faceta més humana, és considerar com ens manegem en les nostres pròpies contradiccions. Per tant, és necessari reflexionar sobre els factors dels quals depèn l'adopció d'un determinat estil de vida i fins a quin punt l'estil de vida ho adoptem d'una manera social o individual.

Considerar l'aspecte social d'un estil de vida determinat implica entendre que el nostre comportament té conseqüències que van transcendir l'individual, arribant fins i tot a tenir conseqüències polítiques. A manera d'exemple considerar com ens pot afectar el tabac com a substància o com ens afecten les lleis relacionades amb el seu consum, on és fàcil comprendre que la resposta no és individual.

Per tot açò, va ressaltar que amb els plantejaments que ofereix la psicologia social s'arriba a considerar qüestions socials, polítiques i de salut, amb la qual cosa, els plantejaments que realitzem ens portaran a diferents tipus d'intervenció i a plantejar i planificar on entra en joc l'avaluació de l'estil de vida a canviar.

Llista d'enllaços: