Logo de la Universitat de València Logo Màster en Investigació, Tractament i Patologies Associades en Drogodependències Logo del portal

Image de la noticia

La Doctora M.Carmen Blanco Gandía és Investigadora Post-doctoral de la Unitat de Recerca Psicobiologia de les Drogodependències, Departament de Psicobiologia, Universitat de València.

Alumna egressa del Màster DITPA.

En la seua conferència va plantejar la problemàtica actual existent respecte al dramàtic increment de l'obesitat en els països desenvolupats i el paper modulador del menjar palatal sobre el sistema de reforç i les seues conseqüències sobre la conducta additiva. Les seues recerques s'han encaminat a dilucidar les característiques que concorren en l'addicció al menjar, els productes ultraprocessats rics en sucres i grasses i l'exposició infantil i adolescent a tot aquest tipus d'estímuls contextuals.

Va comentar els últims avanços en recerca sobre el menjar com a factor de vulnerabilitat en el desenvolupament de l'addicció a drogues com l'alcohol i la cocaïna amb models animals, presentant aquesta nova línia de recerca que va constituir la seua Tesi Doctoral.

Els seus resultats han posat en relleu que l'exposició a afartaments de menjar ric en greixos i sucres, una dieta que es coneix com "de cafeteria", incrementa la vulnerabilitat als efectes reforçants de l'alcohol i la cocaïna, utilitzant per a açò tant el paradigma d'autoadministració operant com en el condicionament de la preferència de lloc. Els seus estudis han demostrat que aquest menjar palatable provoca grans modificacions a nivell cerebral, doncs altera l'expressió de gens en l'escorça prefrontal, el nucli accumbens i l'àrea tegmental ventral, estructures rellevants en el procés de l'addicció. L'alteració gènica d'aquestes àrees fa el subjecte siga més vulnerable a desenvolupar addicció a substàncies com l'alcohol i la cocaïna.

Finalment va presentar els estudis que està realitzant en l'actualitat, en els quals es planteja la qüestió de si el menjar podria presentar-se com un reforç alternatiu al de les drogues, ja que moltes persones en la clínica presenten afartaments de menjar quan es troben en abstinència de la droga.

Llista d'enllaços:

Imatges: