Logo de la Universitat de València Logo Màster en Investigació, Tractament i Patologies Associades en Drogodependències Logo del portal

Image de la noticia

La Dra. Elena Escubedo és Catedràtica de Farmacologia. Investigador Principal del Grup de Recerca: Neuropsicofarmacologia dels derivats anfetamínics. Facultat de Farmàcia i Ciències de l'Alimentació. UB.

Va explicar que el seu camp de recerca és Bàsic i es desenvolupa amb models animals. Aquest tipus de recerca s'ha estat realitzat amb les drogues de consum massiu, no obstant açò, el seu grup estudia les noves substàncies d'abús les quals apareixen en el mercat mitjançant la síntesi de molècules amb petits canvis en la seua fórmula química.

Aquestes substàncies irrompen en el mercat com sales de bany, fertilitzants per a plantes, encens, etc. Ja que no són conegudes, no estan provades i es desconeixen els seus efectes psicoactius i també la seua toxicitat. Arriben a conèixer-se quan provoquen morts en els consumidors, danys irreversibles o conductes molt alterades, com va ocórrer amb la MDPV, denominada droga “caníbal” o la mefedrona. Aquesta última substància té característiques d'un producte fertilitzant que presenta també efectes psicoactius.

Les seues recerques es dirigeixen a avaluar de manera sistemàtica i científica els efectes d'aquestes noves substàncies, intentant conèixer tant la seua capacitat de provocar reforç i addicció com a danys físics. Així els resultats que presenten tenen un gran valor traslacional i es difonen amb rapidesa en la premsa científica i de difusió a nivell nacional i internacional.

Llista d'enllaços: