Logo de la Universitat de València Logo Màster en Investigació, Tractament i Patologies Associades en Drogodependències Logo del portal

Arranca una investigació sobre l'estrés adolescent que té en compte les peculiaritats en dones

  • 23 de novembre de 2022

El projecte CIPROM/2021/080 investigarà la resposta en adolescents davant factors socials que causen estrés, el qual pot provocar posteriorment depressió i addiccions. Liderat per Marta Rodríguez i José Miñarro, investigadora i investigador del departament de Psicobiologia de la Universitat de València (UV), l'estudi destaca el paper atorgat al coneixement de les conseqüències de la depressió en el sexe femení, una patologia més important en dones i que molt pocs estudis de Neurociència tracten.

 

Foto de grup
Equip de la Universitat de València (d’esquerra a dreta). Fila de dalt: Macarena Gonzalez; Sandra Montagud; Tomás Aledón. Centro: José Miñarro; Marta Rodríguez; Carmen Arenas, Carmen Manzanedo. Baix: Francisco Rodenas, Irene Pérez, Marina Reguilón. 

 

El projecte està dotat econòmicament amb 497.188 euros pel programa “Prometeu” de la Generalitat Valenciana per a investigacions d'excel·lència. 

La investigació busca comprendre millor la resposta a l'estrés durant l'adolescència, un període crític que marca la salut mental en adults, i així oferir millors eines per a regular-ho i evitar que derive en altres problemes com la depressió i drogoaddiccions, en les quals l'estrés apareix com una de les principals causes.

“Una de les fortaleses d'aquest estudi és la investigació en animals de tots dos sexes, perquè són molt pocs encara els estudis en l'àmbit de les neurociències que analitzen les respostes dels animals femella. Aquest tipus d'estudis podrà caracteritzar la resposta neuroinflamatòria com a mediadora del desenvolupament de malaltia mental”, ha destacat José Miñarro. 

El projecte, que s'estendrà fins al 2025, desenvoluparà una sèrie d'estudis de caràcter preclínic en els quals es pretén avaluar la resposta dels animals adolescents a estrés social. Això permetrà conéixer millor els mecanismes que es podran utilitzar per a potenciar una resposta resilient a l'estrés, que serà estudiada en una segona part del projecte (Rodríguez-Arias et al., 2017; Reguilon et al., 2022).

En aquest estudi també participen Carmen Arenas, Carmen Manzanedo i Sandra Montagud, professores del Departament de Psicobiologia de la UV. També col·labora María Isabel Colado (Universitat Complutense de Madrid), Fernando Rodríguez de Fonseca (Institut d'Investigació Biomèdica de Màlaga) i Antonio Verdejo-García (Monash University, Melbourne Austràlia). 

El projecte “Prometeu” concedeix ajudes a grups de R+D+i d'excel·lència de la Comunitat Valenciana i té com a objectiu potenciar la seua projecció internacional i la seua transferència de coneixement. Els projectes els executen equips dirigits per un o dos científics o científiques principals, tenen una duració màxima de quatre anys i compten amb un import màxim de 150.000 euros anuals. 

  • Rodríguez-Arias M, Montagud-Romero S, Rubio-Araiz A, Aguilar MA, Martín-García E, Cabrera R, Maldonado R, Porcu F, Colado MI, Miñarro J. Effects of repeated social defeat on adolescent mice on cocaine-induced CPP and self-administration in adulthood: integrity of the blood-brain barrier. Addict Biol. 2017 Jan;22(1):129-141. doi: 10.1111/adb.12301. 
  • Reguilón MD, Ballestín R, Miñarro J, Rodríguez-Arias M. Resilience to social defeat stress in adolescent male mice. Prog Neuropsychopharmacol Biol Psychiatry. 2022 Dec 20;119:110591. doi: 10.1016/j.pnpbp.2022.110591.