Logo de la Universitat de València Logo Màster en Patrimoni Cultural: Identificació, Anàlisi i Gestió Logo del portal

Mireia Ferrer i Javier Navarro, comissaris de la mostra ‘València, capital de la República’

Cartell de l'exposició

Mireia Ferrer i Javier Navarro, professors del Màster Universitari en Patrimoni Cultural: Identificació, anàlisi i gestió de la Universitat de València són dos dels comissaris de l’exposició “Tot està per fer. València capital de la República (1936-37)”.

18 de de novembre de 2016

La mostra, focalitzada al ciutadà valencià de 1936, s’allotja al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València des del passat 7 de novembre. Mitjançant un itinerari expositiu de més de 400 objectes, l’exposició reconstrueix el moment en què València fou protagonista nacional i internacional per convertir-se en la capital del govern democràtic durant la II República.

Els comissaris explicaren, durant la roda de premsa de presentació, que la mostra suposa una nova mirada cap a la II República com a període històric, ja que no se centra exclusivament als àmbits polític i cultural, sens dubte, els aspectes més tractats fins al moment. L’exposició presta especial atenció a la ciutat en si, al seu entorn i als habitants que visqueren aquest moment com a un “repte”. En definitiva, l’exposició pretén recuperar aquesta part de la història, i apropar-la al públic més jove, aquells que no van arribar a tindre un vincle directe amb l’època.

L’exposició presta especial atenció a la ciutat en si, al seu entorn i als habitants que visqueren aquest moment com a un “repte”.

Mireia Ferrer pertany al Departament d’Història de l’Art de la Universitat de València. Actualment, forma part del Personal Docent Investigador (PDI) de la universitat com a ajudant de Doctor. Llicenciada en Geografia i Història, i especialitzada en Història Contemporània i Història de l’Art, es va doctorar en aquesta mateixa matèria en 2007. Des del curs 2000-2001 fins a l’actualitat, exerceix tasques docents per al Departament d’Història de l’Art, en la Facultat de Geografia i Història de la UV. D’entre aquestes funcions destaca el seu treball com a professora del Màster Oficial Universitari en Patrimoni Cultural: Identificació, anàlisi i gestió. Al llarg de la seua carrera professional, ha comissariat diverses exposicions relacionades amb el patrimoni històric valencià, com per exemple les mostres “De l’ofici a la fàbrica. Una família industrial valenciana amb el canvi de segle. La maquinista valenciana”, allotjada al Col·legi Major Rector Peset l’any 2000, o “Patrimoni de Xàtiva”, al Gran Teatre de Xàtiva en 2006.

Per la seua banda, Javier Navarro pertany al Departament d’Història Contemporània de la UV. Exerceix la docència al Màster Oficial Universitari en Patrimoni Cultural des de la primera edició. Compta amb una àmplia experiència investigadora i docent en l’àmbit del patrimoni oral. De fet, destaca per l’ús de les fonts orals per a la investigació històrica, així com el tractament metodològic d’aquestes. Al màster, imparteix la matèria acadèmica dedicada al tema (Arxius de la paraula). D’entre les seues línies d’investigació destaquen les relacionades amb la Història Contemporània, l’Espanya del segle XX i la història amb fonts i patrimoni oral. Navarro és, a més, autor de més d’un centenar de treballs d’investigació (monografies, capítols, articles de revista, ponències, comunicacions en congressos, etc.).