Origen dels estudis de Màster en Tècniques Experimentals en Química
A continuació es descriu l'origen dels estudis del Màster en Tècniques Experimentals en Química, indicant les referències dels documents oficials de la seva aprovació.
El avanç continu de la instrumentació científica possibilita el desenvolupament continuat d'un gran nombre de tècniques experimentals, l'aplicació de les quals és capaç de proporcionar una informació molt detallada de les característiques intrínseques dels compostos químics i de les seves reaccions. Aquests avanços en les tècniques experimentals permeten afrontar les noves exigències de la societat actual en els diversos àmbits on es requereix l'anàlisi química i/o la caracterització de compostos. Per això el Màster en Tècniques Experimentals en Química (d'ara endavant Màster TEQ) per la Universitat de València (d'ara endavant UV) està dedicat a l'aprenentatge d'aquestes tècniques.
El Màster TEQ té caràcter interdepartamental ja que participen en la seua docència el professorat del Departament de Química Analítica i del Departament de Química Inorgànica, així com professorat d'altres departaments de la UV i professorat extern, incloent-hi especialistes provinents del teixit industrial de la Comunitat Valenciana, per a l'adquisició per part del estudiantat de competències transversals.
L'Organisme Responsable del Màster és el Departament de Química Analítica, adscrit a la Facultat de Química.
El Màster TEQ té el seu origen en l'experiència prèvia adquirida pel professorat dels dos departaments esmentats a l'antic Programa de Doctorat amb Menció de Qualitat anomenat també “Tècniques Experimentals en Química”, del qual prové.
Actualment aquest Programa de Doctorat s'ha adaptat a la legislació posterior (dins del RD1393/2007 modificat pel RD 861/2010), i ha estat verificat positivament per la Comissió de Verificació i Acreditació de Plans d'Estudi del Consell d'Universitats en la sessió de 23 de febrer de 2011, com a Programa de Doctorat Interuniversitari ja que a més dels dos departaments de la UV, anteriorment esmentats, s'hi ha incorporat també el Departament de Química de la Universitat Politècnica de València. Des dels inicis de la seva realització, el Programa de Doctorat “Tècniques Experimentals en Química” de la UV va proporcionar magnífics resultats a: nombre de Tesis Doctorals defensades, Premis Extraordinaris de Doctorat, Tesis Doctorals amb Menció Europea, publicacions científiques en revistes de prestigi internacional derivades de les Tesis, estades predoctorals i postdoctorals a centres internacionals i situació actual dels titulats egressats, entre altres indicadors. De fet, la formació rebuda ha permès que alguns dels egressats s'hagin integrat a empreses del sector, organismes oficials i universitats.
Amb el canvi de la normativa de Doctorat, tot el que s'ha exposat anteriorment demandava i avalava alhora la creació dels estudis conduents al Màster TEQ per a la formació dels llicenciats i graduats interessats a adquirir les competències derivades de l'aprofundiment en l'aprenentatge de les tècniques químic analítiques i de caracterització. Per això, es va realitzar la proposta d’implantació del Màster TEQ a la Comissió Valenciana d’Acreditació i Avaluació de la Qualitat que va avaluar la proposta favorablement (Decret 31/2007 de 16 de març, DOGV 21 de març; Resolució 26 de març de 2007, DOGV 9 de maig).
Posteriorment, es va realitzar la sol·licitud per a la verificació de títol universitari oficial de màster al Consell d'Universitats, mitjançant el procediment abreujat (que correspon a títols implantats segons el Reial decret 56/2005). El Consell d'Universitats, mitjançant la Comissió de Verificació de Plans d'Estudis, i un cop rebut l'informe d'avaluació favorable de l'Agència Nacional d'Avaluació de la Qualitat i Acreditació (ANECA), va resoldre verificar positivament la proposta del títol (sessió celebrada el 15 de juliol de 2009). Posteriorment el Consell de Ministres, a la reunió de 30 de juliol de 2010 va adoptar l'Acord pel qual s'estableix el caràcter oficial de determinats títols de Màster i la seva inscripció al Registre d'Universitats, Centres i Títols, entre els quals es troba el Màster en Tècniques Experimentals en Química per la Universitat de València (Resolució de 7 de setembre del 2010 de la Secretaria General d'Universitats, BOE de 29 de setembre del 2010, Annex).
Des de l'any 2009-2010, el Màster TEQ s'ha impartit de forma ininterrompuda. El pla d'estudis es va modificar parcialment per millorar-lo, ampliant el nivell d'experimentalitat, a l'edició de 2011-2012.
D'altra banda, durant el curs 2011-12 es va realitzar per primera vegada el procés de Seguiment del Màster per part de l'Agència Valenciana d'Avaluació i Prospectiva (d'ara endavant AVAP) i el 25 de juny de 2012 el Màster TEQ va rebre el corresponent informe, en què s'indica que la implantació de la titulació s'està realitzant de manera adequada i és completa i satisfactòria.
L'abril del 2019, el Màster en Universitari en Tècniques Experimentals en Química de la Universitat de València es va sotmetre al procés de la segona renovació de l'acreditació de títols oficials de l'Agència Valenciana d'Avaluació i Prospectiva AVAP i va rebre l'informe favorable a la renovació . A l'informe es va valorar satisfactòriament l'organització i el desenvolupament de la titulació, la informació i la transparència , el personal acadèmic, el personal de suport, recursos materials i serveis i els resultats d’aprenentatge. Per tot això, el Màster TEQ continua impartint-se com a títol oficial des de llavors.
El 2021 es va realitzar una modificació substancial que no afectava la seva naturalesa i ni els seus objectius, en què es modificava l'adscripció del màster, que fins aquell moment estava vinculada al Departament de Química Analítica, perquè el Centre sol·licitant siga la Facultat de Química (Consell de Govern de la Universitat de València, ACGUV 122/2021) de cara a l'acreditació institucional on la Universitat de València està treballant.
El 2024 es va sol·licitar una modificació no substancial per a l'adscripció d'aquesta titulació universitària oficial a un àmbit de coneixement, atenent el que estableix la disposició transitòria cinquena del Reial decret 822/2021, de 28 de setembre. Concretament, es va sol·licitar l'adscripció del títol a l'àmbit de coneixement de Química.
Al llarg d'aquests anys, el màster s'ha desenvolupat satisfactòriament, tenint una molt bona acollida per l'estudiantat, tant de la Universitat de València com d'altres universitats espanyoles i estrangeres. El caràcter fonamentalment pràctic de les assignatures del màster, amb més d'un 80 % de classes pràctiques al laboratori, es considera un dels principals punts forts, ja que l'estudiantat adquireix competències pràctiques molt específiques sobre tècniques experimentals en química. Aquest tipus de formació teoricopràctica en tècniques experimentals és molt valorada per l'estudiantat i, alhora, està molt demandada pel sector industrial de la Comunitat Valenciana. Aquest sector industrial participa activament en la docència del màster, tant proporcionant una àmplia oferta de pràctiques curriculars i extracurriculars específiques per a la formació de l’alumnat del màster, com participant en l’assignatura Competències Transversals del pla d’estudis, parcialment impartida per professorat extern.