
El catedràtic de Física de la Terra de la Universitat de València José Antonio Sobrino liderarà, al costat de la matriu espanyola de la multinacional Thales Alenia Space, l'estudi de consolidació de la missió SIRIUS de l'Agència Espacial Europea (ESA). El projecte, que es realitzarà en consorci internacional, té com a objectiu l'anàlisi de l'impacte de les Illes de Calor Urbanes sobre el clima local de les ciutats.
En un context global marcat pel canvi climàtic i el creixement accelerat de les ciutats, es plantegen desafiaments urgents per a la resiliència urbana i la sostenibilitat ambiental. L'increment de les Illes de Calor Urbanes –àrees de les ciutats amb elevades temperatures especialment nocturnes a causa de l'acumulació de calor, De l’escassa vegetació i de l’activitat humana– està impactant en la salut pública i el benestar psicològic de les persones, així com en els hàbits quotidians i en les dinàmiques econòmiques.
S'espera que, en el 2050, dos terços de la població mundial visca en entorns urbans, la qual cosa podria agreujar les vulnerabilitats existents i generar, segons els experts, noves amenaces per a la salut, el medi ambient i el benestar, especialment si això succeeix sense una planificació adequada. Comptar amb informació precisa sobre la temperatura de la superfície terrestre en entorns urbans, a través de mapes periòdics de calor, ajudarà a comprendre aquest fenomen que és essencial per a la presa de decisions en matèria d'urbanisme i per al desenvolupament de polítiques climàtiques eficaces.
L'estudi de consolidació de la missió SIRIUS (Space Based Infra-Xarxa Imager for Urban Sustainability) està destinat a l'observació de les ciutats europees des de l'espai, per mitjà de productes infrarojos tèrmics (TIR) que permeten mesurar la temperatura dels objectes des de la distància. L'objectiu és entendre com les Illes de Calor Urbanes modifiquen el clima local.
L'Agència Espacial Europea ha adjudicat el projecte a un consorci internacional liderat per l’empresaThales Alenia Space a Espanya. El catedràtic de Física de la Terra de la Universitat de València José Antonio Sobrino serà el responsable científic de la missió.
Solució tecnològica innovadora
La missió SIRIUS s'emmarca en les missions Scout del programa d'observació de la Terra FutureEO de l'Agència Espacial Europea. El seu enfocament de desenvolupament ràpid, alta resolució, escalabilitat i baix cost es basa en instrument Smart-TIRI, una tecnologia innovadora, compacta, d'altes prestacions i amb un cost competitiu, desenvolupada per la matriu espanyola de la multinacional Thales Alenia Space, l'empresa contractista principal de la missió SIRIUS.
Thales Alenia Space España lidera el consorci que treballarà en la missió de l'ESA, i en el qual, a més de la Universitat de València, es troben la lituana Kongsberg Nano Avionics –responsable de la plataforma de xicotet satèl·lit–, Thales Alenia Space a França, que realitzarà l'anàlisi de missió i donarà suport al desenvolupament del simulador i les activitats de qualitat d'imatge, i l'Institut Nacional de Tècnica Aeroespacial (INTA), encarregat de definir el simulador de prestacions. Com a líder científic del projecte, José Antonio Sobrino exercirà un paper crucial en la definició i refinament dels objectius científics de la missió.
José Antonio Sobrino és catedràtic de Física de la Terra, responsable de la Unitat de Canvi Global (UCG) de la Universitat de València i director de l’Image Processing Laboratory (IPL). Com a físic de la Terra especialitzat en Teledetecció, les seues línies d'investigació se centren en l'estudi dels canvis que pateix el planeta, analitzats amb el suport de satèl·lits de teledetecció i el tractament digital de les imatges subministrades per aquests. Compta amb més de 300 publicacions en revistes científiques d'alt impacte; és Investigador Principal en més de 70 projectes finançats per Espanya, la Unió Europea (UE) i l'Agència Espacial Europea (EIXA), i ha dirigit 25 tesis doctorals.
En 2019 va ser guardonat amb el Premi Jaume I d'Investigació, en la categoria de Protecció al Medi Ambient, per les seues investigacions en els canvis planetaris i la creació d'algorismes per a calcular la temperatura de la superfície de la Terra i els oceans.
Ha sigut president de l'Associació Espanyola Teledetecció i és membre de l’Advisory Group de la missió LSTM de l'Agència Espacial Europea (ESA); membre del comité científic de la missió Franco-Índia TRISHNA, editor cap de les revistes internacionals Recent Advances in Remot Sensing i Remot Sensing Communications, coordinador de la Xarxa Nacional d'Observació de la Terra (RNOT), president fundador de la sèrie d'edicions del Congrés Internacional Recent Advances in Quantitative Remot Sensing i vocal científic de l'Alt Consell Consultiu de la Comunitat Valenciana en R+D+I, l'òrgan que assessora al Consell sobre investigació, desenvolupament i innovació, entre altres càrrecs.