Logo de la Universitat de València Logo Facultat de Ciències Matemàtiques Logo del portal

Olga Gil Medalla 2021 de la Reial Societat Matemàtica Espanyol

  • 2 de juliol de 2021
Image de la noticia

 

 

Olga Gil Medrano, Antonio Córdoba Barba, i Tomás Recio Muñiz rebran les Medalles de la RSME 2021, premis amb els quals la societat científica expressa el reconeixement públic de la comunitat matemàtica espanyola a persones destacades per les seus rellevants i contínues aportacions en els àmbits del quefer matemàtic, com l'educació, la investigació, la transferència i la divulgació, entre altres, al llarg d'un ampli període de temps.

Olga Gil Medrano, Catedràtica jubilada de Geometria i Topologia de la Universitat de València, ha contribuït de manera molt destacada a l'activitat de la RSME i el seu reconeixement en el panorama científic internacional. Llicenciada en 1978 per la Universitat de València, va realitzar la seua tesi doctoral sobre varietats Riemannianes quasiproducte sota la direcció d'Antonio Naveira. D'allí va passar a la Universitat de París 6 – Pierre et Marie Curie (1982-1985), on va realitzar una segona tesi doctoral dirigida per Thierry Aubin sobre uns certs aspectes del problema de Yamabe. En 1985 va tornar a la Universitat de València, primer com a professora Titular (1985-2010) i després com a Catedràtica. Ha dirigit dues tesis doctorals i exercit destacats llocs de gestió en la Universitat de València, com el de vicerectora de Relacions Internacionals i Cooperació.

Quant a la seua labor envers la RSME, destaca primer com a vocal de la Junta de Govern de la RSME (2000-2004), després com a vicepresidenta (2004-2006) i després com a presidenta (2006-2009, ressaltem que ha sigut l'única dona amb aquesta responsabilitat en els cent deu anys de la història de la Societat). L'impuls a la versió digital de la Gaseta, la creació del Butlletí, l'inici de la integració de la Revista Matemàtica Iberoamericana en la RSME, i el seu treball establint les bases de les sèries conjuntes de la RSME amb AMS i SM, són exemples de la seua extensa labor. La seua implicació en el foment de l'activitat matemàtica i la cooperació en l'àmbit internacional són també molt importants; destaquem el seu paper en el primer Congrés hispà-francés de Matemàtiques RSME-SEMA-SMF 2007, la primera Trobada Ibèrica de Matemàtiques RSME-SMP i la primera reunió conjunta amb la Societat Matemàtica mexicana RSME-SMM 2009, a més de l'Olimpíada Internacional de Matemàtiques IMO 2008. No hem d'oblidar la seua labor en el Comité Executiu de la European Mathematical Society i després en la International Mathematical Union, dins de la Comissió per als països en vies de desenvolupament.

Tots aquests mèrits, i la seua destacada labor acadèmica i investigadora, són factors determinants per a la concessió d'aquesta Medalla de la RSME.