Logo de la Universitat de València Logo Facultat de Ciències Matemàtiques Logo del portal

En el marc de la celebració  del Cinquantenari dels estudis de Matemàtiques en la Universitat de València, tindrà lloc:

- 16 de maig de 2017: una conferència Cómo las matemáticas están cambiando el mundo a càrrec de María Jesús Esteban professora de l’Université Paris-Dauphine, a les 12 hores, al Saló de Graus de la Facultat.

L'objectiu d'aquesta conferència és explicar per què les matemàtiques ocupen avui en dia un lloc cada vegada més important en la modelització i la simulació de fenòmens físics, econòmics, mediambientals, mèdics, etc. Les matemàtiques s'estan convertint en una eina fonamental, i inevitable, per al desenvolupament de noves tecnologies, nous tractaments i nous protocols, i en la conferència s'explicarà per què és així a través d'exemples en àrees molt diverses.

María Jesús Esteban és professora a l’Université Paris-Dauphine i presidenta de l’International Council for Industrial and Applied Mathematics. Esta societat  patrocina els congressos ICIAM, la novena edició dels quals tindrà lloc a la Universitat de València del 15 al 19 de juliol de 2019. La seua àrea de recerca són  les equacions en derivades parcials, els mètodes variacionals i els mètodes matemàtics i numèrics en Mecànica quàntica relativista i Química quàntica.

És també membre dels comités científics del CNRS,  del Basque Center for Applied Mathematics i de l’Indo-French Center for Applied Mathematics.

L’any 2016 va ser investida doctor honoris causa per la Universitat del País Basc i el proper dia 17 de maig ho serà també per la Universitat de València.

- 9 de maig de 2017: una xerrada col·loqui amb Iñaki Gabilondo, a les 12 hores al Saló d'Actes Charles Darwin Interfacultatiu del Campus de Burjassot.

Iñaki Gabilondo va nàixer a Sant Sebastià en 1942. És llicenciat en Periodisme per la Universitat de Navarra. Als 26 anys va ser nomenat director de la COPE de Sant Sebastià i a l'any següent va passar a la SER com a Director de l'emissora en la mateixa ciutat. En 1971 va assumir la direcció de Radio Sevilla. En 1978 es fa càrrec de la direcció d'Hora 25 i la coordinació dels Serveis Informatius de la SER, la direcció de la qual passa a ocupar un any més tard. En 1981 abandona la SER i passa a RTVE com a Director dels Serveis Informatius de Televisió Espanyola. En eixa etapa va viure l'intent de colp d'Estat 23-F, una situació excepcional de la qual es va derivar el seu debut com a presentador del Telenotícies de la nit. Amb una experiència de més de 40 anys en el sector audiovisual, Gabilondo s'ha convertit en una referència indiscutible de la ràdio espanyola, en Hoy por Hoy de la Cadena SER, que va crear i va dirigir durant 20 anys i es va convertir en el programa més escoltat de la història de la radio amb més de 3.300.000 oïdors diaris.

La seua experiència televisiva no es limita solament al període professional desenvolupat en RTVE i Radio Televisión 16, ja que posteriorment ha compaginat la seua labor en la SER amb nombrosos programes televisius en diverses cadenes: En Família (TVE), Iñaki, los jueves (Forta), Gente de Primera (TVE) i Informatius de Tele 5. En 2005 es va unir al projecte de Cautro, i posteriorment a CNN+, on va dirigir l'informatiu nocturn “HOY”.

Ha sigut reconegut amb els premis més importants de periodisme: Ortega i Gasset, Cerecedo, Associació de la Premsa, Medalla Gandhi de la UNESCO, Miguel Delibes i set premis ONDAS entre uns altres.

És Doctor Honoris causa per les Universitats de València, Lleida, Burgos, Rey Juan Carlos I de Madrid i Internacional Menéndez Pelayo.

En l'actualitat, a més de col·laborar tots els matins amb el seu Comentari en el programa de la Cadena SER “Hoy por Hoy”, desenvolupar la seua videoblog “La Firma de Iñaki Gabilondo” per a El País i la Cadena SER, presenta en el Canal #0 de Movistar + “Cuando ja no esté” un espai d'entrevistes sobre el món dins de 25 anys amb personalitats internacionals de la ciència, la tecnologia i el coneixement.

- 11 d'abril de 2017: una conferència ¡Hasta el infinito y más allá! a càrrec de Miguel Martín profesor a la Universitat de Granada, a les 11 hores, al Saló de Graus de la Facultat.

A la seua conferència el professor Miguel Martín tractarà d'explicar la utilitat i els problemes de l'ús del concepte d'infinit en matemàtiques (sumes infinites, magnituds infinitament grans o infinitament petites, processos iteratius infinits, diferents infinits...) mitjançant exemples, resultats i paradoxes.

 

 

 

 

 

       

 

- 22 de març de 2017: una xerrada col·loqui amb José Martí Gómez i Javier del Pino, col·laborador i director, respectivament, del programa A vivir que son dos días de la Cadena Ser , a les 13 hores al Saló de Graus de la Facultat.

  José Martí Gómez                               

Exerceix el periodisme des de 1966 i ha rebut, entre d’altres guardons, el premi Manuel del Arco i el Ciutat de Barcelona. Al llarg de la seva trajectòria professional José Martí Gómez ha tractat tots els gèneres: l'entrevista i el reportatge, la crònica política i cultural, la corresponsalia –durant cinc anys va ser corresponsal a Londres de la Cadena SER– i l'actualitat, a través de pinzellades en les quals es combinava la informació amb l'opinió en seccions diàries com a “Diari d'un reporter” o a les pàgines d'opinió de “La Vanguardia” i, amb companyia de Josep Ramoneda, en el Bestiari d'Hora 25 de Carlos Llamas. Al 2016 va publicar un llibre de memòries, El oficio más hermoso del mundo, un recorregut per cinc dècades de la vida política, social i cultural espanyola als ulls d'un periodisme en declivi.

   Javier del Pino

Va començar a treballar en la Cadena Ser en 1988, on va formar part  del equip de diversos programes fins que al 1997 va ser nomenat corresponsal permanent de la Cadena SER i col·laborador del diari El País a Washington, on va residir durant quinze anys. Va cobrir tots els grans esdeveniments que van succeir en aquest període, des de l'empat electoral entre George Bush i Al Gore, l'11-S, al Katrina o a la victòria de Barack Obama. Al setembre de 2012 va tornar a Espanya per fer-se càrrec de la direcció i presentació de A vivir que son dos días, al front del qual continua. La seua activitat periodística i radiofónica ha estat guardonada amb múltiples premis, com ara  el Premi de Periodisme Internacional Cirilo Rodríguez, l’Antena d'Or o el premi Ondas.

- 27 de febrer de 2017: Human Behavior Modeling from (Big) Data

a càrrec de Nuria Oliver, dilluns 27 de febrer, a les 11 hores, al Saló de Graus de la Facultat de Matemàtiques.

Human Behavior Modeling and Understanding is a key challenge in the development of intelligent systems. In my talk I will describe a few of the projects that I have carried out over the course of the past 20 years to address this challenge. In particular, I will give an overview of my work on Smart Rooms (real-time facial expression recognition and visual surveillance), Smart Cars (driver maneuver recognition), Smart Offices (multi-modal office activity recognition), Smart Mobile Phones (boredom inference) and finally a Smart World (crime prediction). I will conclude my talk highlighting opportunities, challenges and lessons learned that could be helpful to researchers and practitioners in the area.

Nuria Oliver is Chief Data Scientist at Data-Pop Alliance. She holds a PhD from MIT on perceptual intelligence. She has over 20 years of research experience, at MIT, at Microsoft Research (Redmond, WA) and as the first female Scientific Director at Telefonica R&D (Barcelona, Spain). Her work on computational human behavior modeling, human-computer interaction, Mobile computing and Big Data analysis, particularly applied for Social Good, is internationally

known with over 150 scientific articles in international conferences and journals, cited over 10400 times and with several best paper awards and nominations. She is co-inventor of 40 filed patents and a frequent keynote speaker in international conferences.

She is the first Spanish female computer scientist named a Distinguished Scientist by the ACM, an IEEE Fellow and a Fellow of the European Association of Artificial Intelligence.

Her work has received many international awards, such as the MIT TR100 (today TR35) Young Innovator Award (2004), and the Gaudí Gresol award to Excellence in Science and Technology (2016). She has been selected as one of the “top 9 female technology directors” in Spain by EL PAIS (2012), one of the “100 leaders for the future” by Capital (2009), a Rising Talent by the Women's Forum for the Economy and Society (2009)  and one of “40 youngsters with great potential in Spain” by EL PAIS (1999), among others. Her passion is to improve the quality of life of people, both individually and collectively, through technology. She also has great interest for scientific outreach and to inspire new generations –and particularly girls—to pursue careers in technology. Therefore, she is a frequent collaborator with the media and she gives talks both to the general public and especially to thousands of teenagers.

Twitter: @nuriaoliver

URL: http://www.nuriaoliver.com

https://en.wikipedia.org/wiki/Nuria_Oliver

- 17 de febrer de 2017: Si no plou, plourà?

a càrrec de Mònica López Moyano, “Cap de l’Àrea del Temps de la Televisió Espanyola”. Serà el proper divendres 17 de febrer, a les 12 hores, a la Sala Darwin de l'Aulari Interfacultatiu.

 

Mònica López Moyano  és Llicenciada en Física per la Universitat de Barcelona, amb l'especialitat de Física de la Terra i del Cosmos.  Experta comunicadora d'informació meteorològica, amb gairebé 20 anys de professió, és la Cap de l'Àrea del Temps de Televisió Espanyola des de 2008 i dirigeix i presenta l'espai del Temps de l'edició nit en la 1 de TVE. És Presidenta de l'Associació de Comunicadors de Meteorologia (ACOMET) i docent en cursos especialitzats de meteorologia i cursos de locució i comunicació. És Màster en Anàlisi Política per la Universitat Oberta de Catalunya.

Els darrers anys ha centrat els seus esforços en la comunicació de la meteorologia, sobretot en temes de temps sever, quan les mesures d'acte-protecció del ciutadà són crucials per salvaguardar les seves vides.

Podeu seguir-la en:
www.youtube.com/user/monicalopezmoyano
www.youtube.com/user/monicalopezvideos@monicalopez_tve

- 12 de desembre de 2016: CONFERÈNCIA I PRESENTACIÓ RSME A VALÈNCIA

Lloc: Saló de Graus de la Facultat de Matemàtiques

11:30 – 12:20 Presentació de la Real Sociedad Matemática Española (RSME), donant a conèixer les iniciatives i activitats que aquesta promou. Comptarà amb la presència del seu President:

Francisco Marcellán Español (Universidad Carlos III de Madrid)

12:30 – 13:30 Conferència sobre “Les paradoxes ens envolten: sorpreses per aprendre” a càrrec de la professora:

Marta Macho Stadler (Universidad del País Vasco)

Organitzen: Real Sociedad Matemática Española, Departament de Matemàtiques i Facultat de Ciències Matemàtiques de la Universitat de València.

- 03 de novembre de 2016: CONFERÈNCIA

La celebració del Cinquantenari dels estudis de Matemàtiques a la Universitat de València serà frenètica pel que fa a les activitats. Encara tindreu a la boca el sabor de les matemàtiques i ja teniu aquí la segona conferència, amb un títol ben suggeridor, i a més a més té premi.

Títol: Qui diu que les matemàtiques no són fluides

Conferenciant: Francisco Gancedo de la Universitat de Sevilla

Lloc: Saló de Graus de la Facultat de Matemàtiques

Dia i hora: 3 de Novembre a les 12:00

Resum: El conferenciant ens explicarà, a nivell d'estudiant de qualsevol grau en ciències, un dels problemes més emblemàtics de la física matemàtica: la comprensió de l'evolució de fluids turbulents. La disputa va començar en la Il·lustració, quan en 1757 Euler va proposar el primer model. En l'actualitat hi ha un milió de dòlars en joc per qui doni solució a part de l'enigma (hi premi o no hi ha premi? que es pensàveu). La xerrada començarà per il·lustrar les equacions del problema, passant a mostrar diverses aplicacions. S'explicaran algunes aportacions del conferenciant i es conclourà amb experiments per entendre alguns conceptes bàsics.

- 28 d'octubre de 2016: CONFERÈNCIA i EXPOSICIÓ

El proper divendres dia 28 encetem els actes per a commemorar el Cinquantenari dels estudis de Matemàtiques a la Universitat de València. Ho farem amb una conferència i una exposició.

La conferència, titulada “El sabor de las Matemáticas: paisajes culinarios asombrosos“, estarà a càrrec de la Mercedes Siles, catedràtica d’Àlgebra de la Universitat de Màlaga, i tindrà lloc a les 12 hores al Saló de Graus de la Facultat de Matemàtiques. La conferència fa un recorregut per l'aventura que va suposar idear paisatges culinaris amb les Matemàtiques com a ingredient principal per tal de veure com Cuina i Matemàtiques conflueixen i com la Fotografia concedeix posteritat a l'univers creat després d'aquesta confluència.

El complement de la conferència és l’exposició “El sabor de las Matemáticas” que s’inaugurarà en acabar aquella, al hall de la Facultat de Farmàcia i que romandrà oberta fins al 12 de desembre. L’artífex de l’exposició és també Mercedes Siles, que ha contat amb la col·laboració de José Carlos García, cuiner amb dos estrelles Michelin, i Pedro Reyes Dueñas, matemàtic i fotògraf. Gràcies a “El sabor de les Matemàtiques” podrem visualitzar l'estreta connexió entre els somnis culinaris de les Matemàtiques i els universos matemàtics de la Cuina.

“El sabor de las Matemáticas” va ser exposada per primera vegada en 2012 a Málaga com homenatge al centenari de la Real Sociedad Matemática Española (RSME). Des d’aleshores l’exposició ha visitat Panamà, Santiago de Compostela, Granada, Cartagena, Córdoba, Pamplona i Almería. L’any 2014 la RSME li va concedir el segell de “Exposición RSME”. Al novembre de 2014, Mercedes Siles va ser conferenciant convidada als Math Encounters organitzats per el MoMath de New York.

Si en voleu saber més sobre totes dues activitats: http://webpersonal.uma.es/~MSILESM/El_sabor_de_las_Matematicas.html

En breu anunciarem les properes activitas.