Logo de la Universitat de València Logo Museu de la Universitat de València d'Història Natural Logo del portal

  • Calendari MUVHN 2023

Xylotrechus chinensis - Febrer

  • 13 de febrer de 2024

Les espècies invasores s'han convertit en un dels problemes mediambientals més crítics de l'actualitat.

Escarabat exòtic plaga de les moreres (Xylotrechus chinensis (Chevrolat, 1852)) (Coleoptera: Cerambycidae).
Exemplars mascle (esquerra) i femella (dreta) amb codis de col·lecció MUVHNZE2475 i MUVHNZE2455, respectivament. Col·leccions entomològiques de la Universitat de València. Fotografies: Sergio Montagud

 

L'augment alarmant de la introducció accidental d'espècies exòtiques sembla directament vinculat amb el comerç global. Alguns grups d'organismes són més proclius a ser traslladats en els contenidors i embalatges de transport i, entre ells, destaquen els escarabats perforadors de la família Cerambycidae. S'estima que un total de 19 espècies de cerambícids exòtics s'han establit a Europa de manera accidental, la majoria provinents d'Àsia.

L'escarabat perforador de les moreres (Xylotrechus chinensis) és un coleòpter exòtic de mitjana grandària (15–25 mm de longitud), amb unes característiques bandes grogues i negres en els èlitres i el tòrax que li confereix una coloració similar al de les vespes. L'objectiu d'aquest patró és el d'enganyar els depredadors fent-se passar per un himenòpter capaç de picar amb el seu agulló. No obstant això, el coleòpter és totalment inofensiu i desproveït de verí.

Aquesta espècie no és nativa d'Europa; la seua distribució natural abasta extenses àrees en l'est d'Àsia, incloent-hi la Xina, Taiwan, el Japó i la península de Corea. L'any 2007 es van detectar alguns exemplars a Alemanya, dins d'un contenidor de fusta procedent de la Xina i que hauria actuat de vector en el transport accidental de l'insecte. En 2013 es confirma una població ben assentada, atacant moreres urbanes, a la província de Barcelona i en 2017 es reporta una altra població a Grècia. Les dues cites anteriors corresponen a poblacions actives capaç de reproduir-se en territori europeu i, per tant, susceptibles d'expandir-se a altres àrees pròximes. Així, en 2018 es detecta per primera vegada a Quartell (València), atacant de nou exemplars de moreres urbans. Des de llavors, aquest últim nucli poblacional de l'espècie s'ha anat estenent en totes direccions, aconseguint els municipis pròxims d'Almenara, la Llosa, La Vall d'Uixó i Sagunt.

Els adults emergeixen en els mesos de juny a agost i són actius durant el dia. Les femelles depositen els ous entre les clivelles de l'escorça de les moreres, generalment en la part superior del tronc principal. Les larves són perforadores i durant mesos realitzen galeries d'alimentació a l'interior de la fusta, on romanen fins a ben entrada la primavera següent, moment en el qual realitzen una cambra pupal per a transformar-se en adults. Si la població que viu a costa d'una morera és nombrosa, el mal produït per les larves i els orificis d'eixida dels adults poden danyar considerablement a l'arbre, produint la caiguda de branques i, posteriorment, la seua mort.

En el municipi de Sagunt la plaga s'ha establit de forma molt intensa i els atacs a les moreres de les avingudes i vies urbanes és considerable. Multitud d'exemplars d'aquests arbres estan atacats greument, mostrant nombrosos orificis d'eixida i exsudacions al llarg del tronc. En alguna ocasió s'ha reportat la caiguda de branques grans per les perforacions a les quals estan sotmeses, posant en risc a la població davant tals incidents. Els serveis municipals han hagut d'intervindre per a intentar contindre la plaga i s'ha procedit amb la tala i retirada dels arbres amb simptomatologia més intensa d'atacs.

Exposem, al costat de l'insecte plaga, els efectes del seu atac en les moreres. En les fotografies adjuntes es mostren els símptomes i l'actuació dels serveis municipals en la retirada de diversos exemplars del municipi de Sagunt. Qualsevol evidència d'un atac similar en exemplars de moreres d'altres localitats valencianes, seria interessant reportar-lo, a fi de conéixer l'expansió de l'insecte i intentar frenar el seu establiment mitjançant tractaments específics de l'arbratge.