L'exemplar que hem seleccionat aquest mes és una peça molt singular de les nostres col·leccions. Es tracta d'un exemplar taxidermizado d'esturió comú o esturió europeu el nom científic del qual és Acipenser sturio i que aconsegueix un metre de longitud. Aquest animal va ser preparat pel taxidermista valencià Rafael Curats en 1934.

Els esturions són peixos actinopterigios del gènere Acipenser. Aquests animals es caracteritzen per presentar 5 fileres longitudinals de plaques, una boca protàctil en posició ventral, un musell allargat, cua heterocerca i 4 llargues barbes davant de la boca. A més, els adults manquen de dents.
Quant al seu hàbitat, tan sols viuen en les aigües fredes i temperades de l'hemisferi nord. A més, moltes espècies són anádromas, és a dir, viuen la major part de la seua vida en la mar, però es reprodueixen en rius i llacs, igual que els salmons. A causa d'aquest comportament, són animals eurihalinos ja que suporten canvis bruscos en la salinitat de l'aigua.
D'altra banda, els esturions s'han explotat comercialment des de l'antiguitat per la seua carn i les seues freses. Menjar esturió ha sigut sempre símbol d'un estatus social elevat. De fet, les seues freses són un dels aliments més cars del mercat, el caviar. A causa d'aquestes pràctiques comercials i a la construcció de preses en les seues zones de frese, en l'actualitat quasi totes les espècies d'esturió estan amenaçades o en perill crític d'extinció.
Els acipenseriformes, l'ordre al qual pertanyen els esturions, són un grup de peixos primitius que van aparéixer en el planeta durant el Juràsic Mitjà, fa uns 175 Dt.. Encara que en el passat semblen haver sigut molt diversos, en l'actualitat només existeixen 2 famílies amb poc més de 20 espècies. Per això, és de vital importància fomentar els plans de conservació d'aquests animals ja que són vertaders fòssils vivents.