Logo de la Universitat de València Logo Museu de la Universitat de València d'Història Natural Logo del portal

  • Calendari MUVHN 2023

MuseuHN des de Casa. A que no sabies que...? La kriptonita

  • 1 d’abril de 2020
     

La kriptonita de Superman existèix, pero no és verda!

 

Tots hem sentit parlar de la Kryptonita, aqueix famós mineral d'intens color verd fluorescent amb una radiació energètica que és capaç d'anul·lar els poders sobrehumans de tot un superheroi com Superman.

La pel·lícula “Superman Returns”, es va estrenar al juny del 2006 i en una de les escenes d'aquesta, apareix la famosa Kryptonita formant part de l'exposició d'un museu on s'observa la seua composició química, un hidròxid de silicat de sodi, liti, bor i fluor.
És possible, que el director de la pel·lícula, Bryan Singer, es basara en un nou mineral únic en el món, que va ser descobert uns mesos abans, concretament a l'abril del 2006 a la vall de Jadar (Loznica, Sèrbia). Aquest nou mineral, de composició idèntica a la Kryptonita de Superman excepte per l'absència de l'element Fluor (F), va ser denominat “Jadarita”, en honor al lloc on es va descobrir, encara que tampoc es podria haver anomenat Kryptonita perquè ja existeix un element químic gasós de la taula períodoca denominat Kryptón (Kr), i aquest nou mineral òbviament no té gasos.

Lamentablement, i encara que és un mineral important per la presència de liti, no és ni molt menys verd sinó més aviat blanc. Malgrat aquesta decepció, els científics especialistes en mineralogia autors de la troballa, almenys ens consolen amb la propietat de la Jadarita, que és capaç de canviar de color, del blanc a un taronja rosat fluorescent, però quan és il·luminat amb una llum ultraviolada. Si el color de fluorescéncia haguera sigut verd, hauria sigut impressionant per la seua major semblança a la Kryptonita de Superman.

 

 

             Superman amb Kryptonita

 

      Exemplar de Jadarita (Sèrbia)

Referències bibliogràfiques sobre la Jadarita:

- Stanley, C.J., Jones, G.C., Rumsey, M.S., Blake, C., Roberts, A.C., Stirling, J.A.R., Carpenter, G.J.C., Whitfield, P.S., Grice, J.D., LePage, Y. (2007): Jadarite, LiNaSiB3O7(OH), a new mineral species from the Jadar Basin, Serbia. European Journal of Mineralogy, 19, 575-580.

- Whitfield, P.S., Y. Le Page, J.D. Grice, C.J. Stanley, G.C. Jones, M.S. Rumsey, C. Blake, A.C. Roberts, J.A.R. Stirling and G.J.C. Carpenter (2007): LiNaSiB3O7(OH) - novel structure of the new borosilicate mineral jadarite determined from laboratory powder diffraction data. Acta Crystallogr. B63, 396-401.

- New Minerals Approved in 2006: November 2006 - IMA-CNMNC website

 

  • Composició química de la Jadarita: 

LiNaSiB3O7(OH)

 

Galeria d'imatges