University of Valencia logo Logo Natural History Museum of the Valencia University Logo del portal

  • MUVHN Calendar 2023

Una finestra digital a la Història Natural

Dins del projecte “Una finestra digital a la Història Natural”, que compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) i el Ministeri de Ciència i Innovació, el Museu de la Universitat de València d’Història Natural ha desenvolupat quatre activitats amb la finalitat de fer de la Ciència una experiència divertida i enriquidora, apta per a tots els públics.
Acronym

UFDHN

Description

Des dels seus inicis, el museu busca promoure les polítiques inclusives: eliminació de barreres físiques, participació en programes socials i adaptació dels continguts per a facilitar el seu accés a tots els col·lectius.

La primera activitat desenvolupada es diu “Què ens compten els cranis?” i està relacionada amb l'estudi de la morfologia dels cranis i els becs dels ocells, que permet relacionar-les amb el seu nínxol ecològic i l'alimentació. Per a això s'han elaborat diferents materials especialment dissenyats per a personal amb diversitat funcional (visual, auditiva i intel·lectual).

Aquests materials s'han generat mitjançant un escàner i una impressora 3D, obtenint repliques cranials a partir d'exemplars originals que podran ser manipulats per a analitzar la seua morfologia. Per a complementar-la, s'ha generat una col·lecció d'aliments tipus consumits pels ocells. D'aquesta manera el visitant podrà comprovar la seua funcionalitat.

D'altra banda, s'ha desenvolupat una fonoteca dels ocells exposats ja que els cants i vocalitzacions constitueixen un mitjà idoni per a identificar als ocells. Es tracta d'un recurs molt emprat per ornitòlegs i ecólogos en els treballs i estudis de camp.

La incorporació de la fonoteca d'ocells es presenta com un recurs atractiu que permet identificar les diferents espècies en exposició a partir dels seus cants. Per a això s'escanejaran QR generats que portaran a la web del MUVHN on es troben allotjats els diferents registres.

A més del caràcter científic que aporta, és una manera d'acostar la diversitat ornitològica a les persones amb diversitat funcional.

En tercer lloc, s'ha posat el focus en els fòssils. Els fòssils són una bona manera d'acostar la ciència al gran públic i conéixer els éssers vius del passat. Mitjançant les tècniques de fotogrametria i d'escanejat 3D d'exemplars originals, s'ha elaborat un catàleg de models digitals 3D que estan allotjats en una plataforma web amb la seua informació científica corresponent associada.

Aquesta col·lecció s'utilitza en el desenvolupament d'un taller d'identificació de fòssils amb puzles 3D per a col·lectius amb diversitat funcional, amb l'objectiu de conéixer les morfologies dels principals grups fòssils a través del tacte. La col·lecció virtual 3D de fòssils a l'ésser de lliure accés, podrà ser utilitzada per qualsevol institució docent com a eina d'ensenyament.

Finalment, s'ha desenvolupat una visita virtual 360° pel fet que a vegades eixir de les aules i acostar-se al museu és complicat per a alguns centres educatius i particulars. L'àmplia diversitat d'eines digitals permet fer consultes des de dispositius molt allunyats físicament, sent aquesta visita virtual un recurs inigualable que permet la difusió del patrimoni del MUVHN.

Després de la situació viscuda amb la pandèmia de la COVID-19, s'ha posat en relleu la importància de disposar de recursos virtuals amb els quals donar difusió i visibilitat als fons del museu, tant per la seua part expositiva com funcional.

L'objectiu de la visita virtual no és competir ni reemplaçar les visites tradicionals, sinó complementar i augmentar l'experiència del museu, a més de donar solució a situacions d'inaccessibilitat presencial.

Descarregar Tríptic FECYT

 

Start date
2021 July
End date
2022 July
Funding agencies:

  • Ministerio de Ciencia e Innovación
  • Universitat de València

Partners:

  • Museo de la Universitat de València de Historia Natural