University of Valencia logo Logo Natural History Museum of the Valencia University Logo del portal

  • MUVHN Calendar 2023

Avispas

 

La vespa asiàtica (Vespa velutina) és una espècie invasora a Europa. Des que es va registrar per primera vegada a França, l'any 2004, s'ha expandit ràpidament per tot el continent i suposa un dels problemes més importants pel seu impacte en el medi ambient i en l'economia apícola. Es tracta d'un superdepredador, que pot eliminar ràpidament un rusc sencer d'abelles i actuar, de manera negativa, en les comunitats naturals d'insectes. Per aquestes raons, les administracions competents realitzen gestions de vigilància i control permanents per a frenar i erradicar aquesta espècie del territori.

A Espanya s'ha establit en tota la zona nord, amb prolongacions cap al centre per diversos sistemes muntanyencs. Encara que és una espècie que prefereix climes de tipus atlàntic i centreeuropeu, tots els anys es detecta una expansió cap a zones del sud d'Espanya facilitada pels relleus muntanyencs. En la Comunitat Valenciana no hi ha registres confirmats, però es considera que les zones del nord de Castelló, especialment el Maestrat i Els Ports, són àrees on potencialment podria instal·lar-se aquesta espècie.

Existeixen xarxes de vigilància per a la detecció precoç de la vespa asiàtica en el territori, posades en marxa per l'administració pública i per diferents organitzacions. Però la presència d'espècies similars en la nostra fauna

Amb la finalitat de generar un recurs que permetera la identificació clara de la vespa asiàtica enfront de les espècies autòctones que més dubtes solen generar en els observadors, el Museu de la Universitat de València d'Història Natural (MUVHN), juntament amb la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, ha elaborat una sèrie de fitxes comparatives per a separa aquestes espècies i poder identificar sense dificultat la vespa asiàtica. Les fitxes inclouen informació sobre la biologia de les diferents espècies representades i la seua distribució en la Comunitat Valenciana. Pot descarregar-se tota aquesta informació en el link següent.

Consultar fitxa

NOTA: En aquestes mateixes fitxes s'inclou una altra espècie invasora que ha sigut detectada a la ciutat de València, des de l'any 2013. Es tracta del avispón oriental (Vespa orientalis), que sembla ja establit i l'erradicació del qual ha d'abordar-se el més ràpid possible.