L'emblemàtic llibre La Ciutat de València. Síntesi d’Història i Geografia Urbana, publicat el 1972 pel professor Manuel Sanchis Guarner, es presenta ara en una edició revisada i ampliada pel catedràtic Josep Vicent Boira. Aquesta versió actualitzada, publicada pel Servei de Publicacions de la Universitat de València, incorpora un renovat corpus gràfic que enriqueix l'obra amb nous continguts i imatges.
La Sala de la Muralla del Col·legi Major Rector Pesset va acollir la presentació de la nova edició del llibre “La ciutat de València. Síntesi d’Història i Geografia Urbana” publicat el 1972 pel professor Manuel Sanchis Guarner i que ara, Josep Vicent Boira completa i actualitza amb nous continguts i, sobretot, amb un renovat corpus gràfic.
Amb la muralla islàmica de València de fons, el nombrós públic assistent va conèixer de la ma del curador, Josep Vicent Boira; de la rectora de la Universiat de València, M. Vicenta Mestre; de la directora del Servei de Publicacions de la UV, Teresa Ferrer, i de l’alcalde de València de 1979 a 1988, Ricar Pérez Casado les peculiaritats d’aquesta obra i les seues noves aportacions. Tot mentre l’il·lustrador valencià Ortifus, realitzava vinyetes de l’acte de presentació.
“Bona part de la història que es recull a aquesta magnífica obra conté part de la història de la nostra Universitst”. Amb aquestes paraules, la rectora va recalcar el lligam de la institució acadèmica a la història de la ciutat. Un camí conjunt, de més de 525 anys que ha permès transformar la ciutat i la societat valenciana.
Així mateix, la rectora va voler agrair a totes les editorials, empreses i institucions que han fet possible totes i cadascuna de les edicions d’aquesta obra i que han posat en valor la història, cultura i patrimoni de la ciutat de València. A continuació, va lliurar l’enhorabona al Servei de Publicacions de la UV, amb Teresa Ferrer al seu capdavant per aquest “esplèndid treball”.
Per últim, va voler recordar la figura de Sanchis Guarner, exemple de sofriment de la nostra societat al llarg del segle XX, i al qual aquesta nova edició constitueix un homenatge a totes aquelles persones que van lluitar per defensar la democràcia i la llibertat a València i Espanya.
Teresa Ferrer, va començar la seua intervenció recordant l’exposició que l’any 2022 va organitzar la UV per commemorar el 50 aniversari de la primera edició d’aquest llibre. Una exposició comissariada per Josep Vicent Boira i en la que es pogueren vore alguns dels dibuixos inèdits de Guarner i que s’integren a la nova edició.
La directora va recalcar el desafiament que ha estat dur a terme aquesta nova edició però que el resultat final “et fa sentir orgullosa del paper que juga una institució pública com la Universitat de València” i del seu paper de generar i posar la cultura a l’abast de tota la societat.
Un treball que com va explicar Teresa Ferrer ha resultat amb la incorporació de més de 130 imatges noves, també 130 dibuixos originals de Guarner, 122 fotografies de la ciutat, i s’han treballat digitalment més de 200 imatges de l’edició original per tal de reproduir-les amb millor qualitat.
Josep Vicent Boira, curador de l’obra va començar posant en valor l’obra original. Un llibre que “va obrir els ulls a moltes generacions de com era la seua ciutat, l’estima que se li havia de tindre. Tot, en un moment clau per València, l’inici dels 70, quan corria el risc de convertir-se en una ciutat desproporcionada”.
Boira va compartir com va sorgir la idea d’aquesta nova edició "va ser davant la necessitat de posar a l’abast de les noves generacions d’una nova edició viva. Un nou llibre actualitzat que arribara a les biblioteques però que no fora solament una reedició, sinó que anara més enllà".
Una obra que s’emmarca en el període en el que Ricard Pérez i el seu equip van haver de lluitar contra determinats projectes urbanístics que amenaçaven la ciutat de València, com ara la urbanització de El Saler, la transformació del llit del Túria i la preservació del seu patrimoni històric.
Per la seua part, Pérez, després de fer un breu repàs al període que va estar com alcalde de València, va elogiar a, com ell li deia, Don Manuel. Destacant la seua estima i compromís per la capital del Túria i que es plasma en un llibre que abasta l’urbanisme, l’art i la història.