University of Valencia logo Logo Scientific Culture and Innovation Unit - Chair for Scientific Dissemination Logo del portal

Com a part de la seua responsabilitat social, les universitats tenen la missió de contribuir a millorar la cultura científica de la ciutadania.

En els últims anys, i més amb l’ús de les noves tecnologies, han anat apareixent i establint-se en la societat diversos corrents pseudocientífics, com les veus negacionistes del canvi climàtic, practicants de teràpies alternatives, terraplanistes o antivacunes, entre d’altres. Però per a moltes persones no és gens fàcil diferenciar la informació basada en l’evidència o en les proves científiques d’aquelles que no ho són. A més, la informació que rebem es processa de manera diferent segons el nostre entorn cultural i social, el nostre sistema de valors i creences, les experiències que cadascú de nosaltres hem tingut, etc.

Així, el Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social i el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats han elaborat el Pla per a la protecció de la salut enfront de les pseudoteràpies, perquè aposten per una assistència sanitària i una formació universitària basades en el coneixement, l’evidència i el rigor científic, i creuen necessari proporcionar una informació rigorosa a tots els grups d’interès.

És a dir, allò que ofereix la ciència és un mètode, i és el que hem de transmetre, perquè hem de proporcionar a la població les eines per prendre decisions informades i amb base científica. És per això que des d’aquesta unitat, tot considerant les conseqüències que pot tindre per a la població en general, especialment en matèria de salut, i per al treball de les persones i institucions científiques en particular, hem decidit obrir la secció “Què pensa la ciència de...?” on parlarem amb diferents especialistes sobre algunes de les pseudociències que més predominen en el panorama actual.

Més informació:

Què pensa la ciència de l'homeopatia?

Què pensa la ciència del 'moon landing'?

Què pensa la ciència de l'astrologia?

 

Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social – Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats

Plan para la protección de la salud frente a las pseudoterapias

 

Revista Mètode

 

Digitos, revista de comunicación digital
Estudi sobre l'ús de l'evidència científica com a argument en els relats periodístics sobre teràpies complementàries en els diaris digitals espanyols (2015-2017)
Sara Moreno Tarín

Revista de Comunicación y Salud
Las terapias no convencionales en la campaña de las Elecciones Generales de 2015
Carolina Moreno i Lorena Cano

Revista Atención Primaria
Perfil sociodemográfico del usuario de la homeopatía en España
Carolina Moreno, Lorena Cano i Isabel Mendoza

The Conversation
Cómo distinguir entre buena ciencia, mala ciencia y pseudociencia
Christian Gortazar, José de la Fuente i Jose Julián Garde

Revista Española de Bioquímica y Biología Molecular
Las pseudociencias y las universidades
José María Riol Cimas

Revista Historia y Comunicación Social
La pseudociencia y el poder de los medios de comunicación. La problemática ausencia de bases teóricas para afrontar el fenómeno,
Felipe Alonso i Sergi Cortiñas

The Conversation
Cómo estamos luchando contra las pseudoterapias desde la universidad,
por Alberto Nájera, Claudio Fuentes, Claudio Otón i Luis Fernando Otón

Asociación para proteger al enfermo de terapias pseudocientíficas
Asociación para proteger al enfermo de terapias pseudocientíficas