Universitat de ValènciaUVesports Logo del portal

 La kizomba és un gènere musical que va tenir l’origen als països PALOP: Cap Verd, Guinea Bissau, Guinea Equatorial, São Tomé i Príncipe, Angola i Moçambic, països africans de parla portuguesa, excolònies portugueses. A mitjan anys 70, amb la presència de militars cubans a Angola, que hi van portar el dolç zouk, diversos artistes angolesos van començar a crear cançons derivades del semba, les músiques tradicionals angoleses ballades en parella i molt ràpides, però més lentes, romàntiques i amb sons sintètics, que molt ràpidament va conquistar el públic. Es ballava junt a la merenga, el samba i uns altres, en festes anomenades farras o kizombadas, on va nàixer el terme kizomba.

Cap Verd va tenir influència del zouk de les Antilles, diversos artistes capverdians van començar a crear cançons derivades de la coladeira, però amb un toc més del Carib, que també va conquistar el públic capverdià i es ballava com passejada.

A mitjan anys 90, l’expressió kizomba es va començar usar a Portugal per designar tota la música africana que es ballava a locals de ball africans a les ciutats principals del país. No obstant això, actualment s’utilitza el terme kizomba per fer referència a aquest gènere musical, que pot ser una tarraxinha (molt junta) o una passada (es balla més a espai i és més oberta). També es coneix i es practica, sobretot en festes en què els ritmes africans se solen barrejar amb els del Carib, el samba com a gènere tradicional, menys romàntic i més alegre, virtuós i juganer.