Universitat de ValènciaUVesports Logo del portal

Dona i Esport: dels límits actuals a les possibilitats de futur

  • Servei d'Esports
  • 7 de març de 2018
Partit de competició d'handbol femení a la Universitat.
Partit de competició d'handbol femení a la Universitat.

“Amb les I Jornades Dona i Esport volem visibilitzar i promoure la participació de la dona en l’esport, no només des d’un punt de vista acadèmic, sinó també des de la realitat més immediata, des de la pràctica diària”. En aquests termes s’expressa el director de les jornades, José Campos, organitzades per la Universitat de València, a través del Servei d’Educació Física i Esports i la Unitat d’Igualtat, que ja han obert el període d’inscripció i que culminaran els dies 10 i 11 de maig a la Fundació Universitat-Empresa ADEIT.

Es tracta d’una iniciativa que, encara que nova, reafirma la política d’igualtat d’oportunitats tant de la Universitat com del seu servei d’esports: per primera vegada, tenen lloc a la institució unes jornades tan específiques sobre dona i esport que, a més, compten amb la participació d’empreses promotores, esportistes d’elit, mitjans de comunicació i experts acadèmics; i, també per vegada primera, es convoca en aquest marc el Premi Delikia al millor projecte desenvolupat en la pràctica de l’esport femení. “És un guardó que vol reconéixer la innovació en aquesta matèria, a més, per part del públic, les associacions, organitzacions que treballen dia a dia en l’àmbit de l’esport i la dona per a donar-li una major visibilitat i promoció”, afegeix Campos.

Aquestes jornades, no obstant açò, se sustenten sobre una tradició política i acadèmica de la Universitat de València que avalen anys de dedicació constant des del Servei d’Educació Física i Esports, però també des d’altres unitats institucionals, com la Unitat d’Igualtat. Per exemple, el Consell Superior d’Esports va reconéixer l’any 2011 aquesta labor amb la concessió del premi a la millor universitat espanyola en promoció de l’esport femení. Aquesta atenció a la igualtat efectiva es materialitza en el disseny de programes d’activitats esportives i/o recreatives destinades a la participació femenina en un 80% de l’oferta, i el mateix ocorre en el cas de les competicions, doncs tots els seus equips compten amb ambdues categories. A tot açò, se suma el reconeixement que la Universitat realitza durant la seua gala anual de l’esport a la promoció de l’esport femení, premi que en l’edició del passat curs va lliurar al Llevant Unió Esportiva.

El programa
Les jornades, que compten amb el patrocini de Delikia Fresh i la col·laboració de les institucions valencianes, col·legis oficials i associacions, pretenen ser “una anàlisi de la realitat actual de l’esport femení”. “Es durà a terme una revisió de la situació de la dona en l’esport, la seua promoció, la seua visibilització i la seua imatge, per a analitzar-la i millorar-la en el futur”, apunta José Campos.

Així, intervindran des d’experts acadèmics, com la professora i sociòloga Capitolina Díaz, que pronunciarà la conferència inaugural, o el professor de la Universitat Politècnica de Madrid Alberto García Bataller, que reflexionarà sobre els beneficis saludables de l’exercici per a la dona, fins a gestors polítics, passant per empreses promotores esportives, esportistes d’elit i alt nivell, com ara Regla Bel, campiona olímpica i del món amb l’equip de voleibol de Cuba, i mitjans de comunicació, responsables de la imatge que es projecta de la dona esportista cap al gran públic.

Les jornades seran inaugurades en un acte el dia 10 de maig, dijous, a les 9:30 hores, al qual succeirà la intervenció de Capitolina Díaz que, amb la conferència ‘Equilibri entre dones i homes: un valor afegit’, dibuixarà l’escenari social en el qual es mou la dona en l’actualitat. “A partir d’aquest marc genèric, les jornades aniran avançant cap a la concreció fins a arribar a la relació entre dona i esport, amb la finalitat de demostrar la valuosa contribució de l’esport femení per a aconseguir un canvi social real”, destaca Campos.

La primera taula d’experts començarà a les 11:15 hores per a debatre sobre la inversió en esport femení de les empreses i la seua responsabilitat social. Ací participaran organitzacions empresarials, com Iberdrola, Delikia Fresh, Cárnicas Serrano i Llevant Unió Esportiva.

La segona conferència convidada, a les 12:45 hores, anirà a càrrec d’Alberto García Bataller, professor titular de la Facultat de Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport de la Politècnica de Madrid, que desenvoluparà el tema ‘Dona, esport i salut. Beneficis de l’exercici en la dona’ des d’un punt de vista acadèmic.

Ja a la vesprada, a les 16 hores, tindrà lloc un dels actes centrals de les jornades: la taula ‘El rol social de les esportistes’, que se centrarà a donar a conéixer històries de vida reals de la mà d’Irene Garí, jugadora del Valencia Basket Club; Patricia Tórtola, àrbit de futbol de Primera Divisió; i Lola Ochoa, tennista paralímpica. En acabar les intervencions, se celebrarà un acte de reconeixement a dues esportistes històriques.

Tancarà el primer dia de les jornades la presentació de projectes innovadors al Premi Delikia (18 hores).

La campiona olímpica i del món Regla Bel serà l’encarregada d’iniciar la segona jornada, divendres 11 de maig, a les 9 hores, amb la ponència ‘Cinc ors amb moltes mirades’. A continuació (10:20 hores), es reunirà una taula d’experts per a analitzar les alternatives de millora de la promoció de l’esport femení i els seus assoliments en els mitjans de comunicació. Integraran aquesta taula José Manuel Bort, del diari Levante; Yolanda Damiá, cap de la secció d’Esports d’À Punt; Héctor Esteban, del periòdic Las Provincias; i Paloma del Río Cañadas, periodista de RTVE.

La quarta conferència convidada (12 hores) anirà a càrrec de la subdirectora general de Dona i Esport del Consell Superior d’Esports, Susana Pérez-Amor, que exposarà els objectius i els resultats obtinguts en el programa UNIVERSO MUJER.

La cloenda de les I Jornades Dona i Esport de la Universitat de València tindrà lloc amb el lliurament del Premi Delikia a Projectes d’Innovació realitzats en la temàtica de Dona i Esport. Una convocatòria que té per objectiu “promoure i reconéixer la iniciativa innovadora en el desenvolupament de projectes que fomenten l’activitat de la dona en l’esport, en qualsevol dels seus nivells, amb la intenció d’ampliar la seua visibilitat i avançar en la millora de l’equitat i la igualtat entre gèneres”.

Llista d'enllaços: