Universitat de ValènciaUVesports Logo del portal

La dona s’obri camí en l’esport universitari

  • Servei d'Esports
  • 7 de març de 2018
L'equip de bàsquet femení de la UV s'ha proclamat campió autonòmic.
L'equip de bàsquet femení de la UV s'ha proclamat campió autonòmic.

Si per tradició l’esport ha sigut un camp dominat pel gènere masculí, bé és cert que en l’actualitat s’està convertint en una conquesta més de les dones. L’àmbit professional encara és un repte, però en la seua base, com l’esport escolar i, més tard, l’esport universitari, la dona comença a obrir-se camí. Així ho demostren les dades arreplegades pel Servei d’Educació Física i Esports de la Universitat de València, per exemple, en el programa d’elit de la institució acadèmica.

El seu objectiu és desenvolupar un programa de suport a esportistes d’elit, alt rendiment i alt nivell de la Universitat de València perquè puguen compatibilitzar l’activitat esportiva i els estudis acadèmics. És veritat que és un programa recent que des del principi ha presentat el 50% de participació masculina i femenina, encara que en només dos anys la participació de dones fins i tot s’ha incrementat. En els dos últims cursos, el programa ha rebut més de 200 sol·licituds. En el curs 2016/2017, es van concedir 218 beques, 110 a dones i 108 a homes. En el curs acadèmic 2017/2018, s’ha atorgat una beca més, que gaudeixen 128 dones i 91 homes. “És un programa molt igualat i es deu al fet que els resultats esportius dels equips femenins en les diferents competicions són cada vegada millors, arribant a superar moltes vegades els resultats dels seus companys”, comenten des del Servei.

Aquesta és la conseqüència d’una important i rotunda política institucional. La Universitat de València, a través del Servei d’Educació Física i Esports, ha apostat per la promoció de l’esport femení mitjançant accions com ara programes d’alt rendiment, organització d’activitats físiques, congressos, jornades i altres esdeveniments. 

Sense anar més lluny, els dies 10 i 11 de maig, celebrarà les I Jornades Dona i Esport, que inclou el I Premi Delikia al millor projecte desenvolupat en la pràctica de l’esport femení. Són unes jornades pioneres que, al seu torn, culminen la política esportiva en igualtat de la casa amb el suport de múltiples institucions públiques, experts acadèmics, empreses promotores, dones esportistes d’elit i mitjans de comunicació. Tot açò amb la finalitat de conéixer la realitat de l’esport femení i donar amb la fórmula per a visibilitzar-lo adequadament.

La pràctica d’activitat física com a hàbit de vida saludable és una altra de les grans apostes de la Universitat. És en aquest entorn on la dona s’imposa categòricament. Segons les últimes dades del Servei d’Educació Física i Esports, en el curs 2016/2017 es van oferir més de 40 activitats i es van realitzar exactament 4.793 matrícules, de les quals 3.636 n’eren de dones i 1.157 d’homes, és a dir, ells van suposar el 25% de la participació. Totes les activitats són seguides majoritàriament per dones, excepte musculació que, encara que també compta amb un seguiment femení, pràcticament el 75% dels matriculats són homes.

L’organització d’esdeveniments que promouen la visibilitat de la dona en l’esport és un altre dels èxits de la Universitat de València. Els realitzats en el darrer curs, com la marxa contra la violència de gènere, els mil colps-defensa de dones, el festival Iaios Training, el dia internacional de l’activitat física i l’esport, els festivals de dansa, etcètera, van registrar 1.137 participants: 849 dones i 288 homes. Les xifres tornen a parlar per si soles.