Logo de la Universitat de València Logo Servei de Formació Permanent i Innovació Educativa (SFPIE) Logo del portal

Codi PIEC_2731246
Curs acadèmic 2023-2024
Grup d'innovació educativa FISIOlogia amb inNOVAció
Programa Projectes d'Innovació Docent (PID)
Àrees de coneixement Ciències de la Salut
Data d'inici 01/09/23
Data de finalització 31/07/24
Categories
  • Elaboració de vídeos
Paraules clau auscultació respiratòria, fisiologia, fonendoscopi
Línies estratègiques

Disseny, utilització i avaluació de materials, recursos i estratègies per a la docència.

Presentació

El grup d’innovació docent FISIONOVA, porta cinc cursos acadèmics (aquest projecte suposaria el sisè en comú) elaborant una col·lecció de materials didàctics de Fisiologia respiratòria en forma de vídeos. El seu impacte ha sigut tan gran que altres companys del Departament de Fisiologia i d’altres departaments com ara el Departament de Fisioteràpia, els han utilitzat per a les seues assignatures en diferents graus de Ciències de la Salut. Actualment es poden trobar a YouTube els enllaços als vídeos derivats dels cinc primers projectes (https://www.youtube.com/playlist?list=PLiPJNI1xCP1t2tp8t9qv4qrcPkhM-fibp). En els dos primers projectes ens centrem en l’espirometria (com a resultat tenim dos vídeos: espirometria simple i forçada), en el tercer i el quart en auscultació respiratòria (com a resultat obtenim dos vídeos d’auscultació, un en situació fisiològica i l’altre en patològica), i en el cinquè projecte fem una adaptació lingüística dels materials dels dos primers vídeos (espirometria) al valencià i a l’anglès, generant quatre vídeos més, dos en valencià i dos en anglès. 
La diversitat lingüística de la Universitat de València és símbol de respecte a la cultura local i visió internacional, oferint la docència en castellà, valencià i en alguns graus com el de Medicina i Farmàcia, (en Fisioteràpia està començant) també en anglès. L’esforç per als docents que impartim la nostra assignatura en els tres idiomes és elevat fent que els materials disponibles per a l’alumnat estiguen per triplicat i amb la qualitat lingüística que mereix una institució universitària. El curs passat començàrem a fer l’adaptació lingüística dels vídeos d’espirometria i en aquesta convocatòria dins de la línia estratègica relacionada amb el disseny, la utilització i avaluació de materials, recursos i estratègies per a la docència sol·licitem l’adaptació lingüística dels vídeos d’auscultació respiratòria per a completar la col·lecció de materials didàctics en les tres llengües.

Objectius

Objectiu general: adaptació lingüística dels vídeos d’auscultació respiratòria en situació fisiològica i patològica al valencià i a l’anglès.

Objectius específics:

  1. Traduir els guions originals dels vídeos d’auscultació de sorolls respiratoris fisiològics i patològics al valencià i a l’anglès.
  2. Fes les locucions en els dos idiomes, en el cas de l’anglès per part d’una persona nativa. En el cas del valencià la farà la Prof. Mauricio
  3. Adaptació dels textos que apareixen en els vídeos a l’anglès i al valencià.
Subvenció

400

Graus implicats
Grau en Fisioteràpia
Assignatures implicades

Fisiologia Humana. Codi 33002.  

Fisiologia I. Grau Farmàcia. Codi 34070. 

Fisiologia mèdica II. Grau Medicina. Codi 34451. 

Fisiologia humana. Grau Odontologia. Codi 34698. 

Fisiologia. Grau Podologia. Codi 34325. 

Fisiologia humana i de l'exercici. Grau en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport. Codi 33207. 

Estudiantat a qui va dirigit

En un principi els materials van ser dissenyats per als estudiants del Grau de Fisioteràpia, dins de l’assignatura de Fisiologia Humana (codi 33002 amb 198 alumnes durant el curs 22-23), però actualment altres companys del Departament de Fisiologia els utilitzen per a les seues assignatures en diferents graus de Ciències de la Salut, com ara Medicina, Farmàcia, Podologia, Odontologia o Ciències de l’activitat física i l’esport.

Esdeveniment on es presenta

Amb el material creat amb este projecte i els anteriors s’han fet qüestionaris per veure el grau d’acceptació de l’alumnat i els resultats s’han presentat a diversos congressos.
Per exemple, el curs passat vam participar en la IX Jornada d’Innovació Educativa amb la presentació d’una comunicació titulada: “L’ús de llengües vehiculars diferents al castellà en la Universitat de València” contribuint com a autors tots els membres del projecte: Mauricio Aviñó, María D; Guerra-Ojeda, Sol; González Marrachelli, Vannina; Víctor González, Víctor M; Alberola Aguilar, Antonio; Serna García, Eva.
Durant esta anualitat hem preparat una comunicació docent on s’examina la utilitat d’estos vídeos en alumnes dels Graus de Fisioteràpia i Medicina. La comunicació que porta per títol: “Unlocking the potential of video-based lessons to improve the learning experience in Physiology” ha estat acceptada per a la seua presentació en la secció “Teaching in Physiology” del congrés: “FEPS-SECF 2024 - Physiology in Motion” que es celebrarà en Granada en setembre de 2024.
La coordinadora del projecte assistirà al congrés, part de la inscripció s’ha financiat amb el pressupost d’aquest projecte (veure justificació econòmica)

Resultats

• Resultats obtinguts, grau de consecució dels objectius inicials.
• Fortaleses i febleses del projecte, obstacles trobats, estratègies de resolució i propostes de millora.
S’han complit tots els objectius inicials del projecte, sense obstacles, per tant no tenim propostes de millora. L’objectiu general era fer una adaptació lingüística dels vídeos d’auscultació respiratòria tant en situació fisiològica com patològica al valencià i a l’anglès.
Hem traduït el guió original dels vídeos al valencià i a l’anglès. Hem comptat amb l’assessorament lingüístic, especialment en el cas de la traducció a l’anglès i hem fet les locucions corresponents a les dues llengües amb personal natiu (justificació econòmica, veure pagament a KNOX, SAMUEL MICHAEL GEORGE) i la pròpia coordinadora del projecte va ser l’encarregada de les locucions en valencià.

Materials docents creats

Nous vídeos que estan disponibles a:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLiPJNI1xCP1t2tp8t9qv4qrcPkhM-fibp
4.

Coordinació
  • MAURICIO AVIÑO, MARIA DOLORES
  • PDI-Titular d'Universitat
  • Vicedega/Vicedegana / Vicedirector/a Ets
Veure fitxa
Membres
  • MAURICIO AVIÑO, MARIA DOLORES
  • PDI-Titular d'Universitat
  • Vicedega/Vicedegana / Vicedirector/a Ets
Veure fitxa
  • ALBEROLA AGUILAR, ANTONIO M.
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
  • Director/a de Servei General
Veure fitxa
  • SERNA GARCIA, EVA
  • PDI-Titular d'Universitat
Veure fitxa
  • GONZALEZ MARRACHELLI, VANNINA ELENA
  • PDI-Titular d'Universitat
Veure fitxa
  • MARTINEZ ARNAU, FRANCISCO MIGUEL
  • PDI-Titular d'Universitat
  • Director/a de Departament
Veure fitxa
  • CEBRIA I IRANZO, MARIA DELS ANGELS
  • PDI-Titular d'Universitat
Veure fitxa
PLAYLIST